Dostupni linkovi

Snabdevanje energentima u Srbiji 'stabilno' uprkos nevremenu


Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je izjavila 5. novembra da su sva javna preduzeća u oblasti proizvodnje i distribucije energije i energenata dužna da se spreme za krizu koja bi se mogla pojaviti usled vremenskih nepogoda.

Snabdevanje energijom i energentima u Srbiji za sad je stabilno, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama i krizi na evropskim i svetskim tržištima, izjavila je 5. novembra ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije, Zorana Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara da li se očekuju veći prekidi u snabdevanju strujom zbog nevremena, kao što se dešava u okolnim zemljama, poručila da je Srbija spremna za sve izazove.

"Imali smo iskustva pre nekoliko godina sa poplavama, pre nekoliko dana i krizu sa snabdevanjem gasom iz Bugarske zbog kvara na gasovodu u toj zemlji, to su situacije na koje ne možemo da utičemo i koje je teško predvideti, ali postoje jasna pravila i plan za reagovanje u svim kriznim i vanrednim situacijama", rekla je Mihajlović, saopštio je njen Kabinet.

Mihajlović istakla da su sva javna preduzeća u oblasti proizvodnje i distribucije energije i energenata dužna da se spreme za krizu koja bi se mogla pojaviti usled vremenskih nepogoda.

"Da li je moglo bolje? Ja uvek kažem da jeste, ali ono što je važno jeste da će se učiniti sve da bude stabilno snabdevanje toplotnom energijom, električnom energijom i gasom u Srbiji. Vlada ima Radnu grupu za sigurno snabdevanje energijom i energentima, svakodnevno pratimo situaciju i u skladu sa njom postupamo", istakla je ona.

Krizni plan pokrenut u oktobru

Vlada je 19. oktobra najavila da pokreće krizni plan radi obezbeđenja sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom. Time je aktivirana Uredba iz decembra 2018. godine koja definiše mere "za obezbeđivanje snabdevanja gasom i rad transportnog sistema u slučaju opšte nestašice".

Srbija u potpunosti zavisi od ruskog gasa. Ugovor sa ruskim distributerom "Gasprom" ističe krajem 2021. godine, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 15. oktobra za Radio-televiziju Srbije (RTS) da je ruska strana predložila tri puta višu cenu gasa u odnosu na postojeću.

Dok iz domaće proizvodnje podmiruje nešto ispod 13 odsto potreba, Srbija sve preostale neophodne količine uvozi isključivo iz Rusije, podaci su Agencije za energetiku.

Puštanjem u rad gasovoda Balkanski tok prvog dana 2021. Srbija se priključila na ruski gasovod Turski tok. Novim gasovodom, prema projekcijama Energetske zajednice, monopol ruskog Gasproma na tržištu Srbije "ojačan je za najmanje 20 godina".

Evropa se suočava se sa naglim skokom cena energenata usled povećane globalne potražnje dok se svet oporavlja od pandemije korona virusa i isporuke prirodnog gasa iz Rusije koja je niža od očekivane. Nestašice i rast cena gasa uzrokovao je skok računa za struju u Evropi, jer se gas često koristi za proizvodnju električne energije.

XS
SM
MD
LG