Dostupni linkovi

Srbija slavi šampione Evrope


Reprezentativci Srbije slave nakon pobede nad Francuskom, 1. avgust 2013.
Reprezentativci Srbije slave nakon pobede nad Francuskom, 1. avgust 2013.
Fudbaleri Omladinske reprezentacije Srbije dočekani su u Beogradu kao sportski heroji nakon što su u Litvaniji osvojili titulu evropskog prvaka. Najveći uspeh srpskog fudbala došao je kao veliko iznenadjenje za naciju koja je tradicionalno okrenuta toj igri, a u kojoj do sada nije doživela veće uspehe.

“Zajedništvo” je ključna reč koju su po povratku u Srbiju pomenuli fudbaleri koji su osvojili Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina u Litvaniji kada se postavi pitanje u čemu je tajna ove generacije koja je učinila nešto što ni jedna pre nje.

“Verovatno još nismo svesni šta smo uradili, ne mogu da opišem kako se osećam posle podizanja pehara. Mislim da nas je pre svega dobra “hemija” u timu dovela do samog krova Evrope. Hteli smo da pokažemo i onima koji nisu verovali u nas da ova ekipa ima karakter, dušu i hrabro srce. Borili smo se kao lavovi i zasluženo smo osvojili trofej,” rekao je Marko Pavlovski, kapiten prve zlatne generacije srpskog fudbala, na dočeku u Beogradu na koji su pohrlili sportski i politički funkcioneri od kojih većina nije verovala u trijumfalan povratak reprezentacije.

Na Beogradskom Aerodromu Nikola Tesla šampione su u rano jutro dočekali navijači i trubači sa kojima su otvorili pobednički šampanjac i proveselili se po dolasku iz Litvanije, kao i premijer Ivica Dačić.

"Velika je čast što sam vas dočekao u ime naroda Srbije. Mnogo ste nas obradovali i hvala vam na tome. Pokazali ste veliku ozbiljnost, iako ste toliko mladi, i kako se igra za Srbiju. Zasluženo ste prvi u Evropi. Nadam se da će se i ovi stariji ugledati na vas, a ne samo da gubimo u fudbalu", poručio je Dačić.

Srbija - Francuska

SRBIJA - FRANCUSKA 1:0 (0:0)

Strelac: Luković u 57. minutu

Igrač utakmice: Aleksandar Mitrović (Srbija)

Stadion: "Marijampolje". Gledalaca: 5.000. Sudija: Aleksej Kulbakov (Belorusija)

Žuti kartoni: Veljković (Srbija), Azuni, Benzia, Rabio (Francuska)

Srbija: Rajković, Golubović, Veljković, Filipović, Antić, Maksimović, Milinković Savić, Pavlovski, Đurđević (od 87. Ožegović), Luković (od 68. Meleg), Mitrović.

Francuska: Bonardo, Ikoko, Konte, Laport, Moreira, Uno (od 76. Gbamin), Azuni, Rabio, Žan (od 66. Nangis), Marsial (od 56. Rodrigez 7), Benzia 7.
Savo Milošević, direktor mlađih selekcija FSS, rekao je da je ova titula pokazala da iskrenim radom može da se postigne sve.

"Hvala svima koji su pre prvenstva Evrope bezrezervno verovali u nas, a bilo ih je tako 'mnogo' da mogu da ih nabrojim na prste jedne ruke. Ali najvažnije je da smo mi verovali. Ipak ovaj uspeh ne bi trebalo da preraste u euforiju jer ne prikazuje realno stanje u našem fudbalu. Ovo mora da bude početak, a ne kraj".

Osvajanje titule prvaka Evrope sportski stručnjaci jedinstveno su ocenili kao najveći uspeh u istoriji srpskog fudbala koji vraća nadu u budućnost tog sporta u Srbiji.

Zoran Simović, legendarni golman fudbalske reprezentacije Jugoslavije, kaže za RSE da ovaj uspeh nikako nije došao slučajno.

“Pa kako da ne budem srećan kada sam godinama živeo za ovako nešto! Ja sam decenijama u sportu i tačno sam znao kako su se osećali za vreme finala. Posle ovakvog svetskog uspeha imaće veliku satisfakciju za dalji napredak. Kvalitet igrača je doveo ovaj tim do trofeja. To na prvom mestu… Pa onda motivacija. Vidim da se ta deca prirodno ponašaju, da ne izigravaju zvezde, i to je vrlo pozitivno. Imaju jako dobrog trenera, Ljubinka Drulovića, koji je sve to ukomponovao. I mislim da je jedan od važnijih elemenata to što mu se niko nije mešao u sastav reprezentacije. Važno je da su igrali oni stvarno najbolji. Videli smo da u ovom timu Partizan i Zvezda nisu imali ni po dva igrača.”

Selektoru Ljubinku Druloviću uspelo je ono što nije njegovim prethodncima koji su vodili nacionalne selekcije, da “složi sve kockice” i veliku posvećenost, disciplinu i rad fudbalera pretoči u trofej. Aleksandar Mitrović, najbolji igrač meča za titulu, otkrio je i da ih je motivisao i sms podrške čuvenog trenera Žozea Murinja selektoru Druloviću koji je pred utakmicu odluke poručio da se “finale ne igra, nego osvaja”.

Milko Đurovski, nekadašnja vedeta Crvene zvezde i Partizana, kaže za RSE da je sada najvažnije da se ovim igračima pruži podrška da bi izrasli u asove koji će predvoditi seniorsku reprezentaciju, ali da će to biti vrlo teško.

“Talente koji dolaze treba brusiti i ozbiljno raditi sa njima. Ovaj uspeh je za svaku pohvalu i putokaz kako se mora raditi. Domaća škola fudbala u nekim klubovima nije umrla, ne treba kupovati igrače, i ne treba odustajati. Ali Crvena zvezda i Partizan trenutno ne rade dobro sa mladima, njihove škole skoro da ne postoje, i pitanje je da li će ta deca ostati u ovoj zemlji. Ili će otići u inostranstvo i tamo propasti jer su otišli premladi i nemaju šansu da igraju. Ako ovi manji klubovi, iz kojih su mahom fudbaleri ove zlatne reprezentacije, odluče brzo da ih prodaju jer nemaju para onda bi se naš fudbal vratio na isto i ovaj trofej ostao bi samo incident u decenijama neuspeha.”

Detalj sa utakmice
Detalj sa utakmice
Činjenica koja karaktreriše ovaj uspeh je da je tim šampiona Evrope sastavljen uglavnom od igrača iz, uslovno rečeno, manjih srpskih klubova, Jagodine, Rada, OFK Beograda, Vojvodine i Spartaka, dok su u tom sastavu samo po jedan igrač iz Partizana, Crvene zvezde, holandskog Ajaksa i engleskog Totenhema. U euforiji nakon uspeha prvo pitanje koje se nametnulo u javnosti je koji su dometi ove generacije, i da li se ona može uporediti sa čuvenim “Čileancima”, osvajačima Svetskog fudbalskog prvenstva za mlade, koje su 1987. činili Mijatović, Boban, Brnović, Šuker, Prosinečki…

Gradimir Branković, autor knjige “Čileanci” o akterima najvećeg uspeha jugoslovenskog fudbala, kaže za RSE je nezahvalno prognozirati ali da je vrhunski talenat ono što povezuje obe generacije.

“Svakako da je taj dar sa neba bio prisutan kod “Čileanaca”, kao što ga sada imaju ovi naši “Litvanci”. Ali sa ovom ekipom uopšte ne bi trebalo žuriti. Oni će kvalitet za A selekciju sigurno dostići, ali treba samo malo strpljenja i pametnog rada. To je kao tempirana bomba, ako je ne bacite na vreme eksplodiraće vam u rukama. Moramo da sačekamo pravi trenutak da se prebace u seniorsku reprezentaciju i to će biti ono pravo.”

Mladi fudbaleri Srbije na šampionatu u Litvaniji važili su i za najkorektniju “fair play” reprezentaciju na terenu i van njega što je, za razliku od ponašanja nekih njihovih prethodnika u klubovima i reprezentaciji, još jedan novi kvalitet.

Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina 2013. u Litvaniji osvojili su reprezentativci Srbije u sastavu:

Predrag Rajković, Stefan Čupić, Mioš Veljković, Nikola Antić, Petar Golubović, Slobodan Urošević, Nemanja Maksimović, Mijat Gaćinović, Marko Pavlovski, Andrija Luković, Aleksandar Čavrić, Aleksandar Filipović, Sergej Milinković Savić, Milan Vojvodić, Dejan Meleg, Aleksandar Mitrović, Uroš Đurđević i Ognjen Ožegović.
XS
SM
MD
LG