Dostupni linkovi

Veliki školski čas: Glasovi neba pod zemljom


Uputiti poruka mira i apel za svet bez nasilja i ubistava: Aleksandar B. Laković
Uputiti poruka mira i apel za svet bez nasilja i ubistava: Aleksandar B. Laković

Na komemorativnoj manifestaciji "Veliki školski čas" u znak sećanja na 21. oktobar 1941, kada je nemačka okupaciona vojska streljala 2.796 Kragujevčana, među kojima su bili i djaci i njihovi profesori, u Šumaricama je izvedena poema Aleksandra B. Lakovića "Glasovi neba pod zemljom".

Okupatori su 21. oktobra 1941. godine, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno deset i ranjeno 26 vojnika nemačkog Vermahta, streljali 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije.

Veliki školski čas, tradicionalna mirovna manifestacija koja se održava u Šumaricama kod spomenika streljanim đacima i profesorima i ove jeseni počela je zvonjavom školskog zvona.

U poemi "Glasovi neba pod zemljom", pesnik Aleksandar B. Laković je kroz stihove poručio da su ovakva stratišta "živa groblja gde se govori i kada se ćuti".

"Ostaće pitanje čijim glasom i damarom i koliko će se daleko čuti? Uvereni smo da najdalje se čuje ono u sebi prećutano ili šapatom saopšteno. Pod uslovom ukoliko se veruje u lekovitost gorkih reči i onoga što one žive predstavljaju", deo je poeme koji je interpretirala glumica Nevena Ristić.

Stratišta su živa groblja gde se govori i kada se ćuti: Laković
Stratišta su živa groblja gde se govori i kada se ćuti: Laković


Laković za RSE kaže da je danas pravo vreme da se sa stradališta nevinih kao što su Šumarice, ili bilo koje drugo slično stradalište u svetu, uputi poruka mira i apel za svet bez nasilja i ubistava.

"Danas je vreme, više nego ikada, da zaista treba pozvati na mir i na odsustvo bilo kakvog nasilja, jer vidimo da se svuda ratuje, da se svuda svakodnevno gine… Zaista je to nešto što nije primereno današnjem čoveku, čoveku modernih dostignuća. Nekima je i u ovom času ugrožen život od strane raznih zločinaca i terorista, a da su mnogi ravnodušni prema svemu tome", kaže Laković.

Zbog toga se opredelio da svoju poemu prevashodno posveti deci koja su i danas najtragičnije žrtve mnogih ratnih razaranja i nasilja.

"To je bol koja ne može da prođe, to je bol svetskih razmera. Zbog toga je moj prilaz u pisanju ove poeme pošao iz pozicije da ja još 'slušam' dijaloge ili monologe onih koji su postradali, pogotovu sa najmlađim stradalnicima, sa decom. Hteo sam da ta deca, dok god mi o njima pričamo i dok god se sećamo njih, da su oni još uvek živi", ističe Laković.

Vence na spomenik streljanim đacima i profesorima položili su predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, predstavnici Prve kragujevačke gimnazije i lokalne samouprave, kao i predstavnici brojnih ambasada u Srbiji, među kojima i ambasador Nemačke Aksel Ditman.

XS
SM
MD
LG