Dostupni linkovi

Crna Gora, Kosovo i Severna Makedonija u riziku gubljenja statusa COVID-19 bezbednih država


Skoplje 17 avgusta 2021.
Skoplje 17 avgusta 2021.

Crna Gora, Kosovo i Severna Makedonija rizikuju da ubrzo budu skinute sa liste takozvanih bezbednih država što se tiče pandemije COVID-19.

Radio Slobodna Evropa (RSE) saznaje iz pouzdanih izvora da je Slovenija kao predsedavajuća Evropskom unijom (EU) sastavila novu listu država kojima treba vratiti restriktivne mere što se tiče kretanja unutar EU zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Države članice EU će u narednim danima glasati u cilju usvajanja nove ažurirane liste.

Kako se saznaje, osim Crne Gore, Severne Makeodnije i Kosova, EU je među nebezbednim državama obuhvatila Izrael, SAD i Lebanon.

Uoči početka letnje sezone i svetlu poboljšanja statistika što se tiče zaraze korona virusom, EU je ukinula restrikcije za putovanja za građane svih država Zapadnog Balkana.

EU je do letnjih odmora ažurirala liste na svake dve nedelje u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj državi pojedinačno.

Ova praksa će se nastaviti sada kada se evropske institucije vraćaju u normalno funkcionisanje nakon letnjeg raspusta.

Države dobiju status da su bezbedne ako u posljednjih 14 dana bude zabilježeno najviše 75 pozitivnih slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika.

Inače, EU je u maju usvojila takozvanu "hitnu kočnicu" po kojoj može hitno da se ponovo aktivira zabrana putovanja za određene države ako dođe do rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije.

EU je u martu 2020 prilikom izbijanja zaraze COVID-19 uvela restrikcije za nebitna putovanja za građane takozvanih trećih zemalja u cilju suzbijanja pandemije.

XS
SM
MD
LG