Dostupni linkovi

Potpisan memorandum kojim Srbija i SAD razvijaju kontakte na visokom nivou


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Američki Stejt department i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije potpisali su memorandum koji će pomoći u razvijanju poseta i kontakata na visokom nivou, kako je objasnio srpski ministar Ivica Dačić.

Memorandum su u četvrtak potpisali srpski ministar spoljnih poslova Dačić i američki ambasasor u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill), prenosi Beta.

"Nadamo se poseti američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony Blinken) čime se potvrdilo opredeljenje Vašingtona za razvijanje odnosa sa Srbijom", rekao je Dačić nakon potpisivanja Memoradnuma.

U Beogradu se nadaju poseti američkog državnog sekretara Entonija Blinkena
U Beogradu se nadaju poseti američkog državnog sekretara Entonija Blinkena

Hil je nakon potpisivanja izjavio da mu je zadovoljstvo što se SAD i Srbija "nalaze na istoj strani većine pitanja sa kojima se dve države suočavaju i da imaju zajedničko viđenje različitih problema".

Dačić je objasnio da se memorandumom uspostavlja sistem saradnje u razmeni zaposlenih i da se otvara mogućnost da građani Srbije usavršavaju znanja u SAD u oblasti diplomatije.

On je još naveo kako je Memorandum još jedna prilika za saradnju i razumevanje načina rada Stejt departmenta.

Uz Evropsku uniju (EU) koja posreduje u dijalogu Srbije sa Kosovom u Briselu, SAD su se intenzivnije angažovale podrškom ovom dijalogu, ali i kroz pomoć u rešavanju napetosti na Kosovu.

Poslednji slučaj je američko posredovanje u uklanjanju barikada na severu Kosova koje su postavili lokalni Srbi nezadovoljni potezima kosovskih vlasti.

Ambasador Hil je pred sam kraj 2022. godine izjavio da je važno da se posle januarskih praznika "iskoristi zalet ka političkom rešenju za Kosovo".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG