Dostupni linkovi

Brnabić očekuje veća ulaganja kompanija iz SAD u Srbiju


Ana Brnabić
Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je u poseti Sjedinjenim Američkim Državama kako bi Srbiju promovisala kao konkurentnu destinaciju za investiranje u istraživačko-razvojne i poslovne centre visokotehnoloških kompanija, izrazila je nadu da će, nakon sastanaka koje će imati, uslediti novi krug investiranja iz te zemlje u Srbiju.

Brnabić u u ponedeljak i utorak, 19. i 20. jula, boravi u poseti Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Vlade Srbije, Brnabić je, po dolasku u Njujork, najavila da će tokom posete SAD imati mnogobrojne sastanke sa predstavnicima američkih startap kompanija i zajednicom koja investira u te kompanije, finansira istraživanje i razvoj u različitim oblastima, ali i sa predstavnicima većih kompanija iz IT sektora.

Brnabić je istakla da je sve veća zainteresovanost američkih kompanija za Srbiju, i to ne samo zato što zemlja u poslednjih godinu i po dana počinje da se pojavljuje u vrhu svih svetskih izveštaja o IT industriji, inovacijama, istraživanju i razvoju, kao i o digitalizaciji, već i zato što imaju dobra iskustva u Srbiji.

Premijerka Srbije je kao primer navela jednu od najvećih američkih kompanija „NCR“, koja završava veliki kampus u Srbiji, koja će biti centar te kompanije u Evropi za istraživanje.

Prema njenim rečima, to su i „Majkrosoft“, koji ima jedan od najuspešnijih istraživačkih i naučnih centara u Srbiji, kao i kompanije koje su u poslednjih godinu dana kupile srpske poznate kompanije, kao što su „Epik entertejnment“ i „Tu tajms“.

„Neki naši dalji pravci razvoja jesu i to što smo među prvima u Evropi doneli zakonsku regulativu oko kriptovaluta, među deset najboljih na svetu smo po ’blokčejn’ tehnologiji i gejming industriji i ulažemo sve više novca u biomedicinu. Sve su to neki pravci razvoja koje smo mi ovde preliminarno potvrdili, kao i da se Srbija kreće u dobrom smeru“, naglasila je Brnabić.

'Mekom diplomatijom' za uticaj u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

Cilj posete, kako je saopšteno, jeste da se Srbija promoviše kao konkurentna destinacija za investiranje u istraživačko-razvojne i poslovne centre visokotehnoloških kompanija.

XS
SM
MD
LG