Dostupni linkovi

Na zgradi Ambasade SAD u Beogradu istaknuta zastava LGBT+ pokreta


Zastava je okačena u nedelji održavanja Parade ponosa
Zastava je okačena u nedelji održavanja Parade ponosa

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji istakla je 13. septembra zastavu u duginim bojama, simbol LGBT+ pokreta, i pozvala na učešće u predstojećoj Paradi ponosa u Beogradu.

“Ovo je Nedelja Ponosa! Zajedno sa našim sugrađanima i mi smo deo #BelgradePride2021 a u subotu 18. septembra šetamo za jednakost, dostojanstvo i ljubav, jer #LjubavJeZakon! Sa kim ti dolaziš na šetnju?”, napisano je na tviteru sa zvaničnog naloga Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Uz ovu poruku postavljen je video isticanja zastave.

Povodom obeležavanja Parade ponosa, na tviteru se oglasilo i predstavništvo Ujedinjenih nacija u Srbiji.

"Naš tim stoji rame uz rame sa LGBT+ zajednicom u Srbiji pod zajedničkim sloganom #LjubavJeZakon. Ljudska prava, slobode i jednakost #LGBTI+ su od fundamentalnog značaja za naša društva!", piše u tvitu zvaničnog naloga "UN Serbia".

Parada ponosa u Beogradu, prema najavama organizatora, biće održana u subotu, 18. septembra, a ovogodišnji slogan manifestacije je "Ljubav je zakon".

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao Goran Miletić iz Organizacionog odbora Beograd Prajda, događaju će moći da prisustvuju građani koji su vakcinisani, koji imali negativan test na COVID-19, kao i oni koji su preležali virus korona.

On je napomenuo da će se učesnicima na ulazu meriti i temperatura.

Beograd će biti domaćin i Europrajda (Europride) 2022. godine, evropske Parade ponosa. Beograd Prajd je, u ime organizatora, saopštio da Europrajdom žele da skrenu pažnju "na probleme sa kojima se LGBTI+ zajednica suočava u Srbiji, ali i širom Balkana, a koji su u drugim delovima Evrope već davna prošlost".

LGBT+ zajednica u Srbiji zahteva usvajanje Zakona o registrovanim partnerstvima i Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, zatim usvajanje lokalnih Akcionih planova za LGBT+ zajednicu.

Zahteva se brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici, kao i izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. bili sudski i na drugi način progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Među zahtevima su i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

XS
SM
MD
LG