Dostupni linkovi

Parada ponosa 18. septembra u Beogradu


Beogradska Parada ponosa 2019. godine, arhivska fotografija
Beogradska Parada ponosa 2019. godine, arhivska fotografija

Parada ponosa u Beogradu biće održana u subotu, 18. septembra, saopštili su organizatori beogradskog Prajda.

Kako je navedeno na Tviteru, Nedelja ponosa biće održana od 12. do 19. septembra, ovogodišnji slogan manifestacije je "Ljubav je zakon", a program će biti objavljen naknadno.

Prošlogodišnja Nedelja ponosa u septembru 2020. godine održana je onlajn zbog pandemije korona virusa, a centralni događaj – Parada ponosa, pomeren je za ovu godinu.

Beograd će biti domaćin i Europrajda (Europride) 2022. godine, evropske Parade ponosa. Beograd Prajd je, u ime organizatora, saopštio da Europrajdom žele da skrenu pažnju "na probleme sa kojima se LGBTI+ zajednica suočava u Srbiji, ali i širom Balkana, a koji su u drugim delovima Evrope već davna prošlost".

Koji su zahtevi LGBT+ zajednice u Srbiji?

LGBT+ zajednica u Srbiji zahteva usvajanje Zakona o registrovanim partnerstvima i Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, zatim usvajanje lokalnih Akcionih planova za LGBT+ zajednicu.

Takođe se zahteva brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici, kao i izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. bili sudski i na drugi način progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Među zahtevima su i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

LGBT u Hrvatskoj i Srbiji: Nejednaki pred zakonom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

XS
SM
MD
LG