Dostupni linkovi

Ukinuta vanredna situacija u Srbiji, broj žrtava se popeo na 33


Čišćenje Obrenovca
Čišćenje Obrenovca
Na područjima pogođenim poplavama u Srbiji do sada su pronađena 33 preminula, od čega je od posledica utapanja njih najviše 13, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Vlada Srbije ukinula je vanrednu situaciju na teritoriji cele republike, a zadržala je na području dva grada i 17 opština gde je situacija sa poplavama najteža.
Vanredna situacija je i dalje u gradovima Šabac, Sremska Mitrovica i opštinama Krupanj, Mali Zvornik, Koceljeva, Vladimirce, Obrenovac, Ljig, Ub, Lajkovac, Osečina, Mionica, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Kosjerić, Trstenik, Bajina Bašta i Šid.

Najavljeno je i povlačenje spasilačkih timova iz inostranstva, ali će na terenu ostati strani timovi sa pumpama.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da je trenutno stanje u zemlji stabilno, ali da nas očekuje još četiri dana potpune pripravnosti.

"Oko ponoći došlo je do manjeg probijanja nasipa u Kostolcu, ali je to vrlo brzo sanirano. Na svim ostalim tačkama, voda stagnira ili je u manjem opadanju", rekao je za Marić.

U Obrenovcu se danas nastavlja čišćenje terena, Elektrodistribuacija je pustila u pogon trafostanicu, preko koje se napaja čitav grad, tako da se osvetljenje vratilo. Vlasnici lokala u četvrtak su počeli da se vraćaju u grad i obilaze svoje objekte.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je situacija pod kontrolom u Obrenovcu kada je reč o zaštiti od infekcija i apelovao na građane i preduzeća da u skladu sa svojim mogućnostima doniraju zaštitnu opremu.

Iz Rudarskog basena Kolubara ponovo su pošli vagoni sa ugljem za potrebe Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu, posle nedelju dana zastoja zbog poplava.

Desetine meštana iz nekoliko kosjerićkih sela ne može da se vrati u svoje kuće, sedam sela je još odsečeno od sveta, a nekima od njih klizište je srušilo kuću.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u Malom Zvorniku da je saniranje klizišta kod Starog mosta u tom gradu prioritet, i da će država učiniti sve da se taj problem što brže reši.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je u Svilajncu da će sanacija štete od poplava nanetih poljoprivredi biti jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Američki ambasador Majkl Kirbi je u ime predsednika Baraka Obame i naroda SAD izrazio najdublje saučešće zbog gubitka života u poplavama:

Na dinarski račun Vlade Srbije za pomoć ugroženima od poplava do sinoć, u 18,00 sati, bilo je uplaćeno 967, 64 miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija. Na devizni račun uplaćeno je preko 872 hiljade evra, preko 184 hiljade dolara, preko 13 hiljada švajcarskih franaka, milion rubalja. Preko Pej pala uplaćeno je skoro 338 hiljada evra.


* Ostanite uz RSE. Pratimo situaciju na terenu
XS
SM
MD
LG