Dostupni linkovi

Hrabrost malih Čačana


Đorđe Vasović sa majkom
Đorđe Vasović sa majkom
Od preko 50 građana koji su iz poplavom ugroženih područja u čačanskom kraju morali da budu evakuisani intervencijom helikoptera, njih 11 su bili deca, među kojima i jedna dvomesečna beba.

Dvomesečni Đorđe Vasović najmlađi je Čačanin koji je evakuisan helikopterom iz područja pogođenog poplavom. Njegova majka Nevena kaže da je trenutak kada su nju i bebu spasioci kačili na sajle letelice bio najdramatičniji u njenom životu.

"Stavili smo ga u nosiljku, lepo smo ga ušuškali sa svih strana i onda smo leteli. To je bilo užasno. Iako smo ga pokrili sa svih strana, zaštitili mu glavu, plašila sam se zbog zvuka helikoptera, jer on je ipak malo dete. Srećom, sve se dobro završilo. On je bio miran kao bubica. Kad smo se spustili samo je otvorio oči i razgledao, uopšte nije plakao", priča Nevena Vasović.

Brat i sestra Aleksandra i David Ilišković spavali su čvrstim snom prošlog četvrtka ujutru dok su njihovi roditelji pripremali najneophodnije kućne stvari, znajući da nailazi poplava. Za nepunih pola sata ukućani su gazili vodu do kolena, a bujica je pretila da kroz prozor potpuno potopi kući. Tih trenutaka priseća se osmogodišnji David:

"Spavali smo, pa nas je mama probudila. Poplava je stigla, ja i seka smo sedeli na krevetu dok nisu došli da nas spasu."
Aleksandra i David Ilišković
Aleksandra i David Ilišković
Njegova trinaestogodišnja sestra Aleksandra kaže da nikada neće zaboraviti huk nabujale vode koja je bila svuda oko kuće. Jedini spas bila je evakuacija helikopterom:

"Rekli su da dolaze po nas čamcem, ali nisu mogli da prođu od vode. Posle je stigao helikopter. Prvo su mene i brata odvezli, pa mamu i babu, pa na kraju tatu", priča Aleksandra.

Nekoliko kilometara uzvodno teške trenutke preživljavili su članovi porodice Simović sa troje male dece. I njima je pomoć mogla da stigne jedino iz vazduha. Kažu da je najhrabrija bila devetogodišnja Nevena, koja ističe da se uopšte nije uplašila.

"Bilo mi je lepo u visini i lepo sam se osećala gore, nisam se uplašila", kaže devojčica.

Njena baka Slavica otkriva nam i šta je Nevena rekla u trenucima kada su minuti odlučivali o životu i smrti.

"Kad će već jednom helikopter da idemo u tu avanturu", priča baka Slavica.

Članovi spasilačkih ekipa koje su helikopterima dolazili do najugroženijih navode da ovakav zadatak do prošlog četvrtka niko od njih nikada nije imao. Pilot helikoptera, major Saša Borovac kaže da su akciju spasavanja otežavali slaba vidljivost, obilna kiša i jak vetar.

"Mi smo bukvalno na konopcima imali bebe, trudnice, starce, koji su leteli s nama u vazduhu prikačeni na konopac. To nikada niko nije radio. Ali eto, nadljudskim naporima i nas i naših kolega uspeli samo da niko ne bude ni ogreban", navodi Norovac.
XS
SM
MD
LG