Dostupni linkovi

Vučić poručuje da bi želeo da 'sačuva Srbiju od sukoba i ratova'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je Srbija već donela odluku o sankcijama Rusiji i da je ona predstavljena javnosti, odgovorajući na pitanje o odnosu Beograda prema zbivanjima u Ukrajini.

Srbija je nakon invazije Rusije 24. februara na Ukrajinu podržala teritorijalni integritet te države i istovremeno odlučila da se ne pridruži sankcijama koje je Evropska unija uvela zvaničnoj Moskvi.

"Voditi zemlju u ovakvim uslovima nije laka stvar. Želeo bih da Srbiju sačuvamo od sukoba, ratova i velikih problema", rekao je Vučić 7. marta u Leskovcu odgovarajući na pitanja novinara o eventualnom uvođenju sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Zvanični Beograd 2. marta je glasao za usvajanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu.

Predsednik Srbije rekao je 7. marta da zbog sukoba u Ukrajini mnogi u globalnoj situaciji žele ubrzani prijem Kosova u međunarodne organizacije.

Šanse Kosova za NATO
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:11:21 0:00

"Kada bi ih primili u bilo koju međunarodnu organizaciju to bi značilo da su srušili Vašingtonski sporazum. Mi bi ih iznenadili efikasnim odgovorom. Tog dana saznaće imena više zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova", naveo je Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije rekao je u Leskovcu da je Srbija odustala od upućivanja protestne note Turskoj u vezi sa prenetim stavom o ulasku Prištine u NATO savez.

"Doneli smo odluku da ne uputimo protestnu notu Turskoj jer sam imao razgovor sa Redžepom Tajipom Erdoganom i on mi je razjasnio šta je on rekao, šta je preneto i doneli smo odluku da takvu notu ne upućujemo", naveo je Vučić.

Kako su preneli turski mediji, Ergodan je 1. marta rekao da je Turska odmah priznala Kosovo kao državu i da će, kako su naveli, tako će postupiti i kada Kosovo bude podnelo zahtev za ulazak u NATO.

Aleksandar Vučić ponovio je da su robne i energetske rezerve Srbije obezbeđene i da nema potrebe da građani stvaraju zalihe hrane i naftnih derivata.

Vučić je rekao da će odluka o zabrani izvoza pšenice iz Srbije, koja je najavljena pree dva dana, biti doneta sutra ili prekosutra.

“Mlinarima će biti dozvoljeno da još neko vreme izvoze brašno. Biće dovoljno pšenice za gradjane u Srbiji, ali i za naše okruženje”, naveo je Vučić i kao jedan od problema sa uvozom sirovina naveo manjak gvožđa i koksa za Železaru u Smederevu.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je 7. marta su robne rezerve Srbije pune zaliha i da u državnoj kasi ima novca za nabavku svega potrebnog.

"Kurs je stabilan. "Ako bude bilo potrebno država će reagovati i prihvatiće teret svake naredne krize na sebe", saopštio je Mali.

Siniša Mali poručio je da Srbija ima dovoljno brašna, pšenice, kukuruza, goriva, pirinča, soli, šećera.

XS
SM
MD
LG