Dostupni linkovi

Popović: Srbija i Rusija jačaju saradnju


Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović (D) na sastanku sa ministrom industrije i trgovine Rusije Denisom Manturovim u Dubaiju, 15. novembar 2021.
Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović (D) na sastanku sa ministrom industrije i trgovine Rusije Denisom Manturovim u Dubaiju, 15. novembar 2021.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović izjavio je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi, planirana za 25. novembar, "prilika da dve zemlje potvrde najbolje političke i ekonomske odnose, koji su dostigli najviši nivo u istoriji".

"Očekujemo da tokom susreta predsednika Vučića i Putina budu potpisani brojni bilateralni sporazumi, a svakako najvažniji od njih je onaj za snabdevanje Srbije prirodnim gasom iz Rusije", rekao je Popović 15. novembra posle razgovora sa ministrom industrije i trgovine Rusije Denisom Manturovim u Dubaiju.

Vučić je sredinom oktobra izjavio da je kao preliminarni datum razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom određen 25. novembar, kao i da bi tema susreta trebalo da bude cena gasa po kojoj bi taj energent Srbija od Rusije kupovala od naredne godine.

Vučić je rekao i da Srbija gas od Rusije kupuje po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, te da će od 1. januara 2022. na snazi biti novi ugovor, kao i da je Moskva predložila cenu od 800 dolara koja je za Srbiju previsoka.

Popović je u razgovoru sa Manturovim rekao da je Rusija "bratska država i pouzdan partner Srbije, koji našu zemlju nije ostavio na cedilu u najtežem momentu njene borbe protiv korona virusa", saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Zahvaljujući predsednicima Srbije i Ruske Federacije, naša zemlja danas proizvodi na svojoj teritoriji rusku vakcinu Sputnjik V i jedna je od najbolje snabdevenih zemalja tom vakcinom na svetu", rekao je Popović.

Proizvodnja ruske vakcine "Sputnjik V" protiv korona virusa počela je 4. juna u državnom Institutu za virusologiju "Torlak" u Beogradu, a Popović i Manturov su potvrdili da je srpska strana pokrenula proceduru za registraciju buster vakcine "Sputnjik lajt".

Vakcina Sputnjik V nema dozvolu Evropske agencije za lekove i Svetske zdravstvene organizacije.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da očekuje da Rusija preda sve dokumente o vakcini Sputnik V radi njihove procene.

XS
SM
MD
LG