Dostupni linkovi

Vučić sa ambasadorom Rusije pred sastanak sa Putinom


SBocan-Harchenko i Vučić, novembar 2019.
SBocan-Harchenko i Vučić, novembar 2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka, sa kojim je razgovarao o pripremama za predstojeću posetu Ruskoj Federaciji i sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, saopštila je 9. novembra press služba predsednika Srbije.

Kako se navodi, ambasador Bocan-Harčenko izrazio je uverenje da će i ova poseta biti uspešna s obzirom na prijateljske odnose i dobru saradnju dveju zemalja. Dodaje se da su sagovornici ocenili da se nastavlja sve intenzivniji politički dijalog Srbije i Rusije koji je izraz obostrane želje za svestrani napredak saradnje.

Saopšteno je da je Vučić naglasio veliku važnost predstojeće posete Moskvi imajući u vidu "ugled i uticaj Ruske Federacije i predsednika Putina na svetskoj političkoj sceni i u svetskim ekonomskim tokovima".

“Predsednik Vučić je ovom prilikom rekao da predsednik Putin razume položaj Srbije i ponovio zahvalnost za podršku po pitanju Kosova i Metohije, odnosno teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije”, saopštila je Služba za onose za javnošću predsednika Srbije.

Naime, Rusija ne priznaje nezavisno Kosovo.

Saopšteno je i da je na sastanku Vučić-Harčenko razgovarano i o srpsko-ruskim projektima i aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima.

“Predsednik Vučić naglasio je da se realizacija zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata realizuje u skladu sa rokovima, te da se paralelno radi i na drugim konkretnim predlozima za bližu saradnju u brojnim oblastima od obostranog interesa”, dodaje se iz Predsedništva.

Vučić je sredinom oktobra izjavio da je kao preliminarni datum razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom određen 25. novembar, kao i da bi tema susreta trebalo da bude cena prirodnog gasa po kojoj bi taj energent Srbija od Rusije kupovala od naredne godine.

Gas i do deset puta skuplji nego 2020.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00

Vučić je rekao i da Srbija gas od Rusije kupuje po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, te da će od 1. januara 2022. na snazi biti novi ugovor, kao i da je Moskva predložila cenu od 800 dolara koja je za Srbiju previsoka.

Alaksandar Vučić poslednji put se sastao sa Vladimirom Putinom u junu prošle godine u Moskvi kada je prisustvovao vojnoj paradi povodom obeležavanja 75-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

XS
SM
MD
LG