Dostupni linkovi

Evroparlamentarka poručila da je u interesu Srbije da se pridruži sankcijama Rusiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon u Beogradu, 30. maj, 2022.

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon (von Cramon) izjavila je nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da mora biti u interesu Srbije da se pridruži sankcijama Evropske unije protiv Rusije.

Ona se sa Vučićem sastala 30. maja u Beogradu, gde su, između ostalog, razgovarali i o odnosima Srbije i Rusije.

"Nije na nama da primoravamo bilo koga. Ali Vlada Srbije treba da razume da ukoliko žele da budu deo kluba, ako žele da budu deo EU, to ide uz vrednosti, norme", rekla je Fon Kramon novinarima u Beogradu, prenosi Beta.

Evropska poslanica rekla je da su Vučić i ona razgovarali o odnosu Srbije i Rusije, sveobuhvatnoj ekonomskoj situaciji, vladavini prava i stanju u medijima.

Takođe je, kako je dodala, bilo reči o zavisnosti od ruskog gasa i dugoročnim bliskim vezama Srbije i Rusije i šta to znači za ekonomiju.

"Moramo da smanjimo zavisnost (od ruskog gasa) i mislim da EU može da bude partner za to", dodala je.

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu, zbog čega se, između ostalih, na udaru sankcija Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država našao i ruski energetski sektor.

Finska je potvrdila 21. maja da je Rusija obustavila isporuku gasa toj državi, nakon što je ta nordijska zemlja odbila da plati ruskom dobavljaču "Gasprom" u rubljama.

Rusija je prethodno obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj koje su odbile da plaćaju ovaj energent u rubljama.

S druge strane, u saopštenju na zvaničnom sajtu Predsedništva nije naveden odnos Rusije i Srbije kao jedna od tema razgovora.

Na pitanje o Vučićevom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Fon Kramon je rekla da o tome postoji samo saopštenje, da nema ničeg na papiru, kao ni šta taj dogovor konkretno znači, prenosi Beta.

Vučić i Putin su 29. maja telefonom razgovarali o novom ugovoru za gas i uslovima za Srbiju, retku državu koja nije uvela sankcije zvaničnoj Moskvi nakon invazije na Ukrajinu.

Ipak, Srbija jeste podržala nekoliko rezolucija UN i EU, u kojima je osudila agresiju na Ukrajinu.

U saopštenju na zvaničnom sajtu Predsedništva navedeno je da su Vučić i fon Kramer razgovarali o ekonomskoj situaciji, evropskim integracijama Srbije, dijalogu sa Prištinom, kao i o regionalnoj situaciji i inicijativi za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Kako se navodi u saopštenju, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik Vučić je istakao da očekuje konstruktivnu podršku dijalogu i pronalasku kompromisnog rešenja, uz primenu postojećih dogovora, kao i formiranje Zajednice srpskih opština.

Evropska poslanica Viola fon Kramon istakla je da je poštovanje prava Srba na Kosovu u interesu Evropske unije i Evropskog parlamenta.

Ona je navela i važnost nastavka dijaloga, istakavši da je u trenutnoj teškoj geopolitičkoj situaciji neophodno da obe strane budu odgovorne i da se uzdržavaju od provokacija, stoji u saopštenju.

XS
SM
MD
LG