Dostupni linkovi

Brnabić o merama EU protiv Rusije: Srbija neće biti platforma za zaobilaženje sankcija


Brnabić i O’Saliven, Beograd, 10. maj 2023.
Brnabić i O’Saliven, Beograd, 10. maj 2023.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija nije i neće biti platforma za zaobilaženje sankcija koje je Evropska unija uvela protiv Rusije.

Brnabić je to, kako se navodi u saopštenju njenog kabineta, izjavila nakon sastanka sa međunarodnim specijalnim izaslanikom za implementaciju sankcija Evropske unije Dejvidom O’Salivenom (David O'Sullivan) u Beogradu 10. maja.

Njegova poseta dolazi nakon što je Evropska komisija uputila proteklog vikenda državama članicama EU najnoviji predlog sankcija protiv Rusije.

Glavna vest iz ovog paketa je da Brisel predlaže kaznene mere trećim zemljama koje svesno zaobilaze sankcije EU.

Između ostalog, ruskoj državnoj televiziji "Russia Today (Danas) Balkan" (RT Balkans) biće suspendovana dozvola za emitovanje u EU, nakon niza drugih RT kanala koji su doživeli istu sudbinu.

Russia Today Balkans je počela sa online emitovanjem na srpskom jeziku, u novembru 2022. godine, više od pola godine nakon početka rata u Ukrajini.

U saopštenju prosleđenom medijima nakon sastanka premijerke Srbije sa Dejvidom O’Salivenom ne preciziraju se detalji i da li je razgovarano o RT.

Kako se navodi, O’Saliven je razmenio mišljenje sa predsednicom Vlade o konkretnim koracima koje treba realizovati sa trećim zemljama kako bi se sprečilo zaobilaženje sankcija.

On se, dodaje se, zahvalio na konstruktivnom stavu i spremnosti za dalju saradnju.

Kako se navodi, Brnabić je navela da je Srbija "kredibilan i pouzdan partner".

Ona je podsetila i da zvaničan Beograd nije uveo sankcije Rusiji, ali da nije vrednosno neutralan i da je osudio narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG