Dostupni linkovi

Aktivisti iz Srbije najavili podršku Romkinjama iz Ukrajine


Izbeglice iz Ukrajine u Mađarskoj, 1. mart 2022.

Aktivisti Građanskog pokreta "Opre Roma Srbija" (OPS) uputili su se 8. marta, na Međunarodni dan žena u glavni grad susedne Mađarske kako bi razgovarali sa Romkinjama iz Ukrajine i pružili im podršku.

Oni su ukazali na to da se sem rata ove žene suočavaju i sa izraženim rasizmom i dikriminacijom.

"Rat je najveći neprijatelj čovečanstvu, ali Romkinjama on nije jedini neprijatelj čak i u ovom periodu. One se bore sa rasizmom i nejednakošću kroz vekove, a ta borba traje čak i dok traje rat", navodi se u saopštenju.


"Opre Roma Srbija" je, kako se navodi na njihovom sajtu, pokret osnovan 2019. godine kao odgovor na izazove socijalne nejednakosti sa kojima se suočava romska zajednica u Srbiji.

Zbog invazije na Ukrajinu koju je Rusija započela 24. marta, Ukrajinu je do sada napustilo dva miliona ljudi, saopštili su 8. marta iz Ujedinjenih nacija.

Visoki komesar za izbeglice UN Filipo Grandi nazvao je masovno napuštanje Ukrajine "najbrže rastućom izbegličkom krizom u Evropi od Drugog svetskog rata".

Šefica visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji (UNHCR) Frančeska Boneli rekla da očekuju da će se broj izbeglica popeti i do četiri miliona u narednim danima.

XS
SM
MD
LG