Dostupni linkovi

U Srbiji proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora


Konačni rezultati parlamentarnih izbora čekali su se zbog ponavljanja izbora na na jugu Srbije, u Velikom Trnovcu. Slika: Novi Sad, 3.april 2022.

Republička izborna komisija proglasila je danas konačne rezultate parlamentarnih izbora održanih 3. aprila ove godine.

Lista oko vladajuće Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić- Zajedno možemo sve" imaće 120 poslanika, konačni su rezultati, saopštio je predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitijević.

Opoziciona lista "Ujedinjeni za pobedu Srbije" imaće 38 poslanika, dok će Socijalistička partija Srbije (SPS) imati 31.

Desno orijentisana koalicija NADA će u Skupštini imati 15 poslanika, a proevropska koalicija "Moramo" 13.

Desničarske stranke Dveri i Zavetnici imaće po 10 poslanika.

Manjinske liste Savez vojvođanskih Mađara će imati pet predstavnika, Muftijin amanet tri, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva, dok će jednog poslanika imati i Koalicija Albanaca doline.

Sve ostale liste koje su učestvovale na izborima nisu prešle potreban cenzus i neće imati poslanike u novom sazivu.

"Prvu sednicu skupštine na kojoj će biti verifikovani mandati zakazaće predsednik Skupštine iz prethodnog saziva 30 dana od dana proglašenja rezultata. Mi ćemo u narednih deset dana dodeliti mandate poslanicima prema redosledu koji su imali na izbornim listama", rekao je Dimitrijević.

Krajnji rok za održavanje konstitutivne sednice Skupštine Srbije je 4. avgust, posle čega teče rok od 90 dana da se izabere nova vlada.

Konačni rezultati parlamentarnih izbora čekali su se zbog ponavljanja izbora na jednom biračkom mestu na jugu Srbije, u Velikom Trnovcu.

Nakon što su izbori na tom mestu ponovljeni peti put pobedu, a samim tim i poslanički mandat, osvojila je lista Albanaca.

XS
SM
MD
LG