Dostupni linkovi

Srbija odbila priznati da se rezolucija usvaja u ime žrtava, poručio Konaković


Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, april 2024.
Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, april 2024.

Srbija je odbila priznati da se rezolucija o genocidu u Srebrenici usvaja u ime žrtava, poručio je na društvenoj mreži X, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

"Ne možete očekivati da zarad nacionalne sloge šutimo o strašnim stradanjima našeg naroda i genocidu u Srebrenici. Ova politizacija naglašava neophodnost usvajanja rezolucije", dodaje Konaković.

Generalna skupština UN-a raspravlja 23. maja u New Yorku o rezoluciji koja predviđa proglašavanje 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

U genocidu u Srebrenici, koji su u julu 1995. počinili pripadnici Vojske Republike Srpske, ubijena su najmanje 8.372 Bošnjaka.

Rezolucijom se ukazuje na činjenice iz presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i domaćih sudova

Predlagači su Njemačka i Ruanda, a naknadno su se 32 zemlje članice UN-a pridružile njihovoj inicijativi. U rezoluciji se osuđuje poricanje genocida i ne spominje nijedan narod niti država.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. zločin u Srebrenici okarakterizirao kao genocid, koji zvanični Beograd i vlasti bh. entiteta Republika Srpska negiraju

Za genocid u Srebrenicu osuđeno je više od 50 osoba, na oko 700 godina zatvora.

Među osuđenima su ratni predsjednik RS-a Radovan Karadžić i glavni komandant Vojske RS-a Ratko Mladić

XS
SM
MD
LG