Dostupni linkovi

Najavljen novi Memorandum o saradnji Srbije i Republike Srpske


Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srpske Zlatan Klokić (L) i ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević u Banjaluci, 13. oktobar 2023.
Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srpske Zlatan Klokić (L) i ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević u Banjaluci, 13. oktobar 2023.

Predstavnici Vlade Srbije i Republike Srpske najavili su 13. oktobra u Banjaluci novi Memoranduma o saradnji između Srbije i tog bosanskohercegovačkog entiteta "radi jačanja veza matice i pripadnika dijaspore".

Ministar za odnose sa dijasporom u Vladi Srbije Đorđe Milićević i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić dogovorili su se da radna grupa u roku od mesec dana izradi predlog novog Memoranduma, saopšteno je iz Milićevićevog kabineta.

On je naveo da je "zajednički cilj Republike Srpske i Srbije da jačaju i stvaraju čvršće veze između matice i sunarodnika u inostranstvu".

Klokić je, podsetivši da je raniji memorandum potpisan pre 10 godina, rekao da je i dalje namera da ta "saradnja bude ojačana jer Republika Srpska i Srbija imaju istu dijasporu".

Prvi Memorandum o saradnji radi jačanja veza matice i dijaspore Srbija i Republika Srpska potpisale su 2013. godine u Banjaluci.

Beograd i Banjaluka su 2006. potpisali Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa.

Sedamnaest godina kasnije, veze su razvijene u svim pravcima - od zajedničkog praznika "srpskog jedinstva", preko Zakona o očuvanju ćiriličnog pisma i zajedničkih školskih programa i udžbenika, do saradnje u svim oblastima.

Proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave zajednički se svake godine obeležava u gradovima u Srbiji i bosanskohercegovačkom entitetu.

Ovaj potez Beograda i Banjaluke izazvao je prethodnih godina kritike zemalja Zapadnog Balkana zbog mogućeg izazivanja nacionalnih tenzija u regionu.

XS
SM
MD
LG