Dostupni linkovi

Rusija šalje posmatrače za referendum u Srbiji


Predsednik Skupštine Ivica Dačić i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko 31. jula 2021. godine, arhivska fotografija

Tri senatora Federalne skupštine Rusije učestvovaće kao posmatrači na referendumu o promeni Ustava Srbije, 16. januara, saopšteno je posle sastanka predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka.

Kakao je saopšteno is Skuštine Srbije u petak, 14. januara, Dačić i Bocan-Harčenko razgovarali su u Beogradu o nastavku saradnje dva parlamenta i uzvratnoj poseti predsednika Državne dume Federalne skupštine Rusije Vječeslava Volodina Srbiji.

U Srbiji se u nedelju, 16. januara, održava referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, kako bi se srpsko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Delegacija Skupštine Srbije slala je svoje posmatrače na izbore u Ruskoj federaciji 17. do 19. septembra 2021. godine.

Tada je Organizacija za evropsku bezbednost i stabilnost (OEBS) saopštila je da neće moći da pošalje posmatrače za predstojeće izbore u Dumu zbog ograničenja koja su vlasti Ruske Federacije uvele o broju posmatrača izbora.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić poslednji put bio je u poseti rukom predsedniku Vladimiru Putinu u novembru prošle godine, da pregovora cenu gasa koji Srbija uvozi iz te zemlje.

Srbija se često nalazi na meti kritika sa zapada zbog svog odnosa sa Rusijom, zbog toga što kao zemlja kandidat za članstvo u Evropsku uniju (EU) još uvek nije uskladila svoju spoljnu politiku sa evropskom.

XS
SM
MD
LG