Dostupni linkovi

Srbija šalje posmatrače na izbore u Rusiju


Članovi lokalne izborne komisije proveravaju glasačke listiće na biračkom mestu uoči trodnevnog parlamentarnog glasanja u Moskvi, 16. septembra 2021.

Delegaciju Skupštine Srbije koja će posmatrati izbore u Ruskoj federaciji od 17. do 19. septembra činiće dvoje poslanika iz vladajućih stranaka – Snežana Paunović iz Socijalističke Partije Srbije i Nikola Lazić iz Srpske napredne stranke.

U Rusiji se od 17. do 19. septembra održavaju parlamentarni izbori. Organizacija za evropsku bezbednost i stabilnost (OEBS) saopštila je da neće moći da pošalje posmatrače za predstojeće izbore u Dumu zbog ograničenja koja su vlasti Ruske Federacije uvele broju posmatrača izbora.

Izbore neće posmatrati predstavnici Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR), koja je svoju odluku obrazložila ruskim onemogućavanjem nezavisnog određivanja broja posmatrača koji su potrebni za efikasno i verodostojno posmatranje.

U svojoj izjavi 13. septembra ambasador Rusije u Srbiji Bocan Harčenko rekao je da je Rusija pozvala i Srbiju da pošalje svoje posmatrače.

Zamenica predsednika poslaničke grupa Socijalističke Partije Srbije Snežana Paunović, koja će biti jedna od dvoje posmatrača iz Srbije, za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rekla da Nikola Lazić iz Srpske napredne stranke (SNS) putuje sa njom u Moskvu.

SNS je vodeća vladajuća stranka u Srbiji, a njen lider je aktuelni predsednik Aleksandar Vučić. Ta stranka nije odgovorila na upit RSE o učešću u posmatranju izbora u Rusiji do objave ovog teksta.

"Aktivno učestovanje u posmatranju izbora oba dana glasanja"

Snežana Paunović je objasnila da se od njih očekuje aktivno učestovanje u posmatranju izbora oba dana glasanja.

„Imaćemo sastanke sa predstavnicima ruske centralne izbore komisije, ujutru u devet sati, prvog dana glasanja, a zatim prema programu, obilazimo veći broj biračkih mesta“, rekla je Paunović.

Stranka kojoj pripada, SPS, ima bogatu tradiciju veza sa Rusijom, a Mira Marković, supruga osnivača te stranke i bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, u Rusiju je pobegla 2003. godine, a dobila je status izbeglice u Rusiji, marta 2006. godine.

U toj državi je i preminula 2019. godine, a u međuvremenu je poternica za njom ukinuta.

Snežana Paunović je dodala i da su posmatrači podeljeni po grupama, kako bi ispratili oba dana izbora u Moskvi.

Freedom House: Kremlj u stanju da manipuliše izborima i suzbije istinsko neslaganje

U svojoj oceni izbora u Rusiji međunarodna organizacija za ljudska prava Freedom House navodi na svom sajtu da sa lojalističkim snagama bezbednosti, potčinjenim pravosuđem, kontrolisanim medijskim okruženjem i zakonodavnim telom koje se sastoji od vladajuće stranke i povodljivih opozicionih frakcija, Kremlj je u stanju da manipuliše izborima i suzbije istinsko neslaganje.

Ta organizacija je navela i da su kandidati koje podržava Kremlj pobedili u svakoj trci za guvernere 2019. godine, ali i da su pretrpeli gubitke na regionalnim izborima i u Moskvi.

Izborna kampanja, kako se dodaje, bila je obeležena zastrašivanjem i nasiljem nad demonstrantima i novinarima koji su izveštavali o događajima.

Golos, nezavisni pokret za praćenje glasanja u Rusiji, vlada je mesec dana pred septembarske izbore označila kao "stranog agenta". Kritičari Kremlja nazivaju ovu oznaku načinom ometanja rada organizacija koje vlada ne voli. Nezaplašeni oznakom, članovi Golosa su pre glasanja održali sesiju obuke za dobrovoljne posmatrače izbora u Jekaterinbergu.

"Ocene zapada zavise od odnosa sa Rusijom u datom trenutku"

Zamenica predsednika poslaničke grupa Socijalističke Partije Srbije Snežana Paunović, u odgovoru na pitanje RSE o tome da prokomentariše to što OEBS neće slati posmatrače na izbore u Rusiju, i ocene zapadnih zemalja da će ovi izbori u Rusiji biti neslobodni, kaže da ocene zapada zavise od odnosa sa Rusijom u datom trenutku.

„Lično, ja mislim da je OEBS možda, pre odustao od posmatranja izbora zbog epidemiološke situacije. I to bi negde mogla i da razumem, da to bude kao motiv. Unapred optužiti bilo koga da su nelegitimni, ili kakvi god, izbori u jednoj zemlji, malo je tendenciozno“, rekla je Snežana Paunović.

Ona je poručila i da je kritika unapred za izbore koji još nisu održani tendenciozno.

„Bez neke ambicije da sada zvučim kao neki zaštitnik Rusije, unapred kritikovati ono što ste odlučili da ne ispratite, da biste na kraju imali materijala da nekoga iskritikujete i budete u pravu je tendenciozno, i čini mi se da obesmišljava kritike“, objasnila je Paunović.

Srbija nije uskladila svoju spoljnu politiku sa evropskom

Upravo zbog saradnje sa Rusijom Srbija je na meti kritika sa zapada zbog toga što kao zemlja kandidat za članstvo u Evropsku uniju (EU) još uvek nije uskladila svoju spoljnu politiku sa evropskom.

Kritike Rusiji na račun ophođenja sa potencijalnim kandidatima upućene su i zbog odnosa prema jednom od najžešćih kritičara ruskih vlasti, opozicionara Alekseja Navaljnog (Alexei Navalny), koji se nalazi u zatvoru u Rusiji.

On je zadržan na moskovskom aerodromu u januaru 2021. godine, odmah po povratku iz Berlina, gde se oporavio od onoga za šta je nekoliko zapadnih laboratorija utvrdilo da je pokušaj trovanja nervnim sredstvom tipa Novichok zbog kojeg je teško obolio na letu u Sibiru u avgustu 2020.

XS
SM
MD
LG