Dostupni linkovi

Brnabić: Referendum korak u jačanju vladavine prava


Ana Brnabić tokom glasanja na referendumu
Ana Brnabić tokom glasanja na referendumu

Predsednica Vlade Srbije saopštila je da je referendum o ustavnim promenama uspeo jer ih je podržala većina građana koji su glasali.

"Napravili smo veliku korak u jačanju vladavine prava i daljoj demokratizaciji našeg društva. Srbija će po prvi put u svojoj istoriji dobiti nezavisno pravosuđe i samostalno tužilaštvo”, napisala je Brnabić na Instagramu i ocenila da je time nastavljeno jačanje institucija.

Ona je ocenila da je doneta važna odluka za budućnost Srbije.

"Verujem da ćemo tek u godinama pred nama shvatiti koliko smo veliki i značajan posao uradili”, zaključila je Brnabić.

Preliminarni rezultati pokazali su da su 16. januara građani prihvatili predlog o izmenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

Republička izborna komisija (RIK) u nedelju je saopštila da je izmene podržalo 61,84 odsto izašli, a da je protiv bilo 37,10 odsto. To su preliminarni rezultati na osnovu obrađenih 34,68 odsto glasačkih mesta i 27,95 odsto glasačkog tela, naveo je RIK. Komisija je saopštila da je krajnji rok da se proglase konačni rezultati 21. januar.

Ustavne promene, po tvrdnjama vlasti, politiku će isključiti iz izbora

sudija i tužilaca, čime bi se zakonodavstvo Srbije uskladilo sa evropskim.

Evropski predstavnici su u svojim reakcijama pohvalili pozitivan ishod referenduma, a predsednik Srbije čestitao je građanima Srbije na rezultatima.

XS
SM
MD
LG