Dostupni linkovi

Bilčik: Ishod referenduma u Srbiji korak napred ka EU


Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju
Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, ocenio je da su rezultati referenduma o promenama Ustava Srbije novi korak napred Srbije ka Evropskoj uniji.

Građani Srbije prihvatili su predlog o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, pokazuju preliminarni rezultati referenduma održanog 16. januara.

Srbija se na te promene obavezala na putu ka Evropskoj uniji, a prema tvrdnjama vlasti one isključuju politiku iz izbora sudija i tužilaca, a srpsko zakonodavstvo bi se uskladilo sa evropskim.

Bilčik je na svom Tviter (Twitter) nalogu 17. januara napisao da su glasači u Srbiji odlučili da promene Ustav kako bi poboljšali rad i nezavisnost svog pravosuđa.

"Suština i rezulatati referenduma održanog 16. januara odnose se na važne reforme u oblasti vladavine prava", dodao je Bilčik.

Prema preliminarnim podacima Republičke izborne komisije (RIK), za ustavne promene u Srbiji je glasalo 61,84 odsto građana, dok je protiv glasalo 37,10 odsto birača. Krajnji rok da RIK proglasi konačne rezultate je petak, 21. januar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svojoj reakciji rekao da je zadovoljan rezultatima referenduma.

Više opozicionih partija u Srbiji - od desno orijentisanih do levo-liberalnih - protivilo se predloženim izmenama Ustava.

Njihove zamerke su da stručne i društvene debate nije bilo, a pozivali su se i na primedbe dela pravnika, stručnih i nevladinih organizacija koji su kritikovali predložene izmene.

XS
SM
MD
LG