Dostupni linkovi

Nema razloga za zabrinutost od radijacije u Srbiji


Beograd, Srbija, oktobar 2020.

"Nisu povećane vrednosti radioaktivnih materija u životnoj sredini i nema razloga za zabrinutost", izjavio je 28. februara Slađan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

On je u saopštenju naveo da se oglasio povodom učestalih upita građana i medija, te širenja netačnih informacija na društvenim mrežama.

"U protekla 24 sata, prema podacima sa mernih stanica sistema za rano upozoravanje Srbije na nuklearni ili radiološki akcident, Evropske mreže za razmenu radioloških podataka (EURDEP) i portala za razmenu informacija o nuklearnim događajima Međunarodne agencije za atomsku energiju, nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje kao ni na teritoriji Evrope", kazao je Velinov.

Dodao je da su sve do sada izmerene vrednosti jačine doze gama zračenja u Srbiji u skladu sa varijacijama prirodnog zračenja i odgovaraju lokaciji mernog instrumenta i očekivanim sezonskim fluktuacijama.

Povećana zabrinutost građana je usledila, prema njegovim rečima, nakon neproverenih informacija da je u okršajima pogođeno skladište radioaktivnog otpada.

"Prema podacima ukrajinskog nuklearnog regulatornog tela od 27. februara, u Kijevu je pogođeno skladište radioaktivnog otpada kijevskog ogranka državnog specijalizovanog preduzeća Radon. Kasnije u toku dana pregledom je ustanovljeno da nema vidljivih oštećenja skladišta i da nije došlo do ispuštanja radioaktivnih materija u životnu sredinu. Automatski sistem za monitoring radioaktivnosti u ovom preduzeću je ponovo u funkciji", rekao je Velinov.

Istakao je da je od početka krizne situacije na istoku Evrope Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost u skladu sa svojim nadležnostima povećao stepen pripravnosti i kontinuirano pojačano prati nivo radioaktivnosti u vazduhu na teritoriji Srbije.

Kako je najavio, Direktorat će od 28. februara, "svakodnevno posle 12 časova, na svom sajtu objavljivati jedine relevantne informacije vezane za nivoe doze gama zračenja na teritoriji Srbije i Evrope", a kako su najavili, ukoliko dođe do bitnih promena nivoa radioaktivnosti u vazduhu u odnosu na očekivane vrednosti, građani će biti trenutno obavešteni.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 27. februara naredio da se rusko nuklearno oružje pripremi za povećanu pripravnost za lansiranje, što je sprovedeno u delo narednog dana.

Rekao je da je NATO dao "agresivne izjave" prema Rusiji i naveo stroge ekonomske sankcije uvedene Rusiji.

Prethodno su se borbe vodile oko nuklearne elektrane u Černobilju. Zauzele su je ruske snage 25. februara, nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u punom obimu, rekao je savetnik kancelarije ukrajinskog predsednika, a preneo Reuters.

Još uvek radioaktivno mesto nuklearne katastrofe iz 1986. nalazi se na nekih 100 km od Kijeva.

XS
SM
MD
LG