Dostupni linkovi

Nadležni poručuju da nema opasnosti od povećane radijacije u Srbiji


Vojna vozila u Černobilu 24. februara 2022.
Vojna vozila u Černobilu 24. februara 2022.
Vedrana Vuletić iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije izjavila je da u ovom trenutku nema opasnosti od povećane radijacije na području Srbije.

Ukrajina je u petak saopštila da je zabeležila povećan nivo radijacije iz nuklearne elektrane u Černobilju, dan nakon što su to mesto zauzele ruske snage, zbog vojnih aktivnosti koje su izazvale dizanje radioaktivne prašine u vazduh, izvestio je Reuters.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da radijacija na lokaciji ne predstavlja nikakvu opasnost za javnost.

Vedrana Vuletić je u izjavi za javni servis RTS 26. februra navela da ne očekuje da će radioaktivnost biti viša u narednim danima, ali i da su u Direktoratu spremni u slučaju da se bilo šta dogodi.

"Podigli smo našu pripravnost i pomno pratimo šta se dešava sa nukelarnim elektranama u Ukrajini", rekla je ona.

Kako je objasnila, u Černobilju je došlo do poremećaja površinskog sloja i podizanja kontaminiranih čestica koje postoje od 1986. godine u vazduh zbog čega je detektovano povećano zračenje.


"Ono što su zvanično prijavili ukrajinski nadležni organi i što je zvanično prosleđeno Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju i tako i nama, znači zvanični podaci kažu da jeste izmereno nešto povećano zračenje u odnosu na prosečne vrednosti prošle godine", dodala je ona.

Ona je ocenila i da je to lokalizovano i da ne očekuje da stigne do Srbije.
"Ne očekujemo da to stiže zato što je to kao prašina koja se podigne sa tla i nakon nekog vremena ona se opet nataloži", objasnila je ona.

Bivšu elektranu u Černobilju zauzele su ruske snage u četvrtak nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u punom obimu, rekao je savetnik kancelarije ukrajinskog predsednika, a preneo Reuters.

Još uvek radioaktivno mesto nuklearne katastrofe iz 1986. nalazi se na nekih 100 km od Kijeva.

XS
SM
MD
LG