Dostupni linkovi

Slučaj jedinog srpskog ministra koji je pozvao na sankcije Rusiji


Rade Basta, ministar privrede u Vladi Srbije
Rade Basta, ministar privrede u Vladi Srbije

Ministar privrede Srbije Rade Basta usamljen je u svom stavu da Beograd treba da uvede sankcije Rusiji.

On u objavama na društvenim mrežama poručuje da Srbija već plaća veliku cenu zbog toga što se nije pridružila sankcijama.

Evropska unija i druge zapadne zemlje uvele su sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Basta je ovih dana jedan od najtraženijih zvaničnika za medije u Srbiji zbog ovog stava.

Za sada ih izbegava i ne pojavljuje se čak ni na događajima na kojima je najavljen.

Do sada ga niko od zvaničnika nije podržao.

Basta je kao ministar imenovan sa liste koju su vodili socijalisti, koji su, nakon njegovih izjava, poručili da će razgovarati sa koalicionim partnerima o daljim potezima prema ovom ministru.

Koalicioni partner im je Srpska napredna stranka, na čijem je čelu predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Vučić je poručio da će on lično obavestiti građane ako Srbija bude menjala svoju politiku.

Vučić je takođe ocenio da je Basta za sankcije zato što voli da ga "vole neki najmoćniji na svetu". Nije precizirao na koga je mislio.

Bastin stav odskače od državne politike. Iako Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, odbija da uvede sankcije Rusiji.

Izjave Radeta Baste izazvale su i reagovanje zvanične Moskve.

U međuvremenu Basta objavljuje informacije o svojim susretima i razgovorima sa ukrajinskim zvaničnicima.

Tako se u Beogradu sreo sa ukrajinskim poslanicima, dok je telefonom razgovarao sa gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom.

Šta Basta poručuje?

"Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji." - Basta, Instagram 13. mart

Basta je u objavi na Instagramu od 13. marta naveo i da stoji uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i da više ne može da gleda koliki se "pritisak vrši" na Vučića.

Zvaničnici EU i SAD su u više navrata ponovili da očekuju da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji. Vučić ne krije da je to ono što najviše zanima njegove zapadne sagovornike.

Basta je takođe u martovskoj objavi o neophodnosti uvođenja sankcija naveo i da od Vlade Srbije i svih ministara očekuje da se izjasne o tome. To se nije desilo.

Petnaestak dana kasnije u jednom od retkih razgovora za medije priznao je da nije dobio podršku od kolega na sednici Vlade.

"Ministri su reagovali negativno i iznosili drugačije stavove. Neki su ćutali. Da li je ćutanje podrška, ja to ne znam." - Basta, novine Nova, 30. mart

Šta je Basti odgovorio Vučić?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da će on lično obavestiti građane ako Srbija bude menjala svoju politiku.

"Do sada je naša politika pametno i mudro izdržala, duže od godinu dana i sada će sigurno tu politiku da mi promeni Rade Basta." - Vučić, obraćanje javnosti, 16. mart

Nekoliko dana kasnije Vučić je na konferenciji za medije, kojoj su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije, rekao Basti da je postao zvezda. Takođe je poručio da Srbija ne žuri sa sankcijama Rusiji.

"Osim ako Rade Basta ne misli drugačije. Suprotstaviš se predsedniku Vlade i postaneš zvezda." - Vučić, obraćanje javnosti, 19. mart

Vučić je i 6. aprila na Radio-televiziji Srbije (RTS), komentarišući temu sankcija Rusiji, pomenuo ministra Bastu.

"Rade Basta voli da se uvedu sankcije ne jer se on razume, nego zato što voli da ga neki vole. Al ne u narodu, nego ti za koje misli da su najmoćniji na svetu, ali nemam ništa protiv dok Ana Brnabić hoće da ga trpi, neka ga trpi." - Vučić, RTS, 6. april

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na Tviteru reagovala na pisanje pojedinih listova da je Rade Basta probni balon.

"Mi ne puštamo 'balone'", napisala je ona, između ostalog, 14. marta.

Kako su reagovali ruski zvaničnici?

Istog dana kada je srpski ministar pozvao svoju vladu da se izjasni o sankcijama Rusiji, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kritikovala je taj poziv.

"Neki čudan stav: Amerika vrši pritisak na Srbiju, a srpski ministar poziva da se suprotstavi Rusiji. Možda bi bilo bolje da se srpski ministar oštro izjasni protiv pritisaka na svoju zemlju?" - Zaharova, Telegram, 13. mart

Ubrzo je reagovao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

"Pozitivno beležimo odlučan, pošten stav srpskih lidera, koji su se ogradili od antiruskih poziva ministra privrede Radeta Baste da se pridruže zapadnim sankcijama našoj zemlji." - Bocan Harčenko, Tviter, 15. mart

Na to je ministar privrede u Vladi Srbije Rade Basta upitao ruskog ambasadora zašto je njegova zemlja u Ujedinjenim nacijama (UN) 1992. godine glasala za uvođenje sankcija tadašnjoj Saveznoj republici Jugoslaviji, koju su činile Srbija i Crna Gora.

Basta je uzvratio 16. marta kada je na Instagramu objavio fotografiju sa tadašnjeg glasanja u Savetu bezbednosti UN na kojoj se vide predstavnik Rusije sa podignutom rukom za glasanje.

"Zamolio bih ambasadora Rusije u Srbiji Bocan-Harčenka da odgovori na pitanje: Zašto je Rusija 1992. u UN-u glasala za uvođenje sankcija nama?" - Basta, Instagram, 16. mart

Šta su rekli koalicioni partneri?

Ministar privrede Rade Basta nije naišao na podršku ni u svojoj koaliciji.

On je za ministra izabran ispred koalicije Socijalističke partije Srbije (SPS) i Jedinstvene Srbije (JS). SPS i JS su manji koalicioni partner Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS).

Lider SPS-a i šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da će razgovarati sa koalicionim partnerima o Basti.

"Mi imamo vrlo jasnu politiku da ne podržavamo narušavanje teritorijalnog integritete Ukrajine i nećemo uvoditi sankcije Rusiji, i to je naš stav još od marta prošle godine." - Dačić, Kurir, 10. april

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma poručio je da poziv ministra privrede za uvođenje sankcija Rusiji nije stav te partije čiji je Basta član.

"Ja takve izjave ne opravdavam, ali sa druge strane Rade Basta ništa nije ni ukrao ni proneverio, osim što je, mogu slobodno da kažem, lupio. Država Srbija ni građani Srbije nisu imali štetu od te izjave." - Palma, TV Pink, 1. april

Nije poznato da li su se stranke vlasti do sada sastale u vezi sa izjavama ministra.

Miloš Vučević, ministar odbrane iz redova Vučićeve Srpske napredne stranke je izrazio očekivanje da će biti sankcionisana politika članova Vlade koja nije u skladu sa zvaničnom državnom politikom.

"Dosta je egzibicionista i solo igrača. Imaće izbore, pa neka se kandiduju s tom politikom, a ne da pričaju u kampanji jedno, a posle kao članovi Vlade da pričaju potpuno drugačiju priču." - Vučević, Kurir, 31. mart



Basta se suočio i sa pozivima za ostavku. Takav poziv stigao je od Pokreta socijalista, na čijem je čelu Aleksandar Vulin, direktor Bezbednosno-informativne agencije Srbije, koji je redak evropski političar koji je nakon invazije zvanično putovao u Moskvu.

Pokret socijalista je takođe deo vladajuće koalicije okupljene oko SNS-a.

"Sada kada nam je potrebno jedinstvo, Basta traži da se Vlada Srbije javno deli po pitanju njegovog zalaganja za pridruživanje nelegalnim sankcijama Ruskoj Federaciji." - Pokret socijalista, saopštenje, 13. mart

Novaković: Moguće da je reč o Bastinoj ličnoj agendi

Igor Novaković iz nevladinog ISAK fonda naveo je za RSE da su Bastini stavovi pomali čudni jer dolazi iz koalicije koja je na izborima zagovarala neuvođenje sankcija Rusiji.

ISAK fond beleži usklađenost spoljne politike Srbije sa evropskom.

"Ali očigledno je da on ima tu neku svoju ulogu. Treba ipak napomenuti da je on u javnosti izlazio sa sličnim zahtevima i pre nego što je postao ministar u ovoj Vladi. Tako da je to verovatno njegova neka lična agenda", ocenio je Novaković.

On je dodao da je dobro za samu vladajuću većinu da imaju nekog ko se u javnosti zalaže i za to.

Igor Novaković ne isključuje mogućnost da su izjave ministra Baste probni balon za javno mnenje. On podseća da je takav glas u prethodnoj Vladi bila ministarka Zorana Mihajlović iz SNS-a.

"Verovatno je potrebno da postoji neko ko će dati i takve izjave, pa da se ispitaju stavovi birača i političke reakcije", naveo je Novaković.

Mihajlović, na iznenađenje dela javnosti, nije deo nove Vlade Srbije, a mediji su spekulisali da je razlog za to njen jak prozapadni stav.

Novaković je ipak podsetio da Basta ne pripada glavnoj stožernoj partiji vladajuće koalicije, već manjinskom partneru drugog partnera u Vladi.

"Tako da ovakve izjave i nisu toliko politički izazovne", smatra Novaković.

Desnica kritikovala Bastin poziv

Desno orijentisane snage kritikovale su potez ministra Baste.

Među njima je i lider desno orijentisanog parlamentarnog pokreta Dveri Boško Obradović. On je konstatovao da izjavama ministra Baste vlast priprema građana za uvođenje sankcija Rusiji.

"To što Basta ne trpi posledice, može značiti samo to da sve radi u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i da su njegovi novi politički stavovi probni baloni." - Obradović, saopštenje, 9. april

Lider Dveri je uveren da Basta nije "solo igrač". Ministar mu je, pak, odgovorio da su stavovi koje iznosi njegova lična uverenja.

"Kao ministar privrede u Vladi Srbije, moram Vas suočiti sa činjenicom da privreda Srbije trpi značajne posledice zbog neusklađivanja spoljne politike sa EU. Resor koji vodim me obavezuje da stanem u zaštitu privrednika i svog resora." - Basta, Tviter, 10. april

Srbija je podržala teritorijalni integritet Ukrajine. Međutim, ni godinu dana od početka ruske invazije na ovu susednu zemlju, nije uvela sankcije Rusiji.

Srbija je jedina evropska zemlja uz Belorusiju i Tursku koja nije uvela sankcije Rusiji.

Ipak, najviši zvaničnici Srbije nisu isključili mogućnost da će se pridružiti sankcijama ako privreda i građani budu trpeli "nepopravljivu" štetu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG