Dostupni linkovi

Ministar privrede Srbije ne menja stav po pitanju sankcija Rusiji


Ministar privrede Srbije Rade Basta
Ministar privrede Srbije Rade Basta

Ministar privrede Srbije Rade Basta napisao je na svom Instagram nalogu da banalizacija njegovog jasnog stava po pitanju uvođenju sankcija Rusiji svedoči da mnogi u Srbiji nisu svesni ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazi država i ističe da nije "spavač" vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

"Moj stav je jasan, stojim uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa, mislim svojom glavom i imam dovoljno hrabrosti i ozbiljnosti da iznesem svoj stav", napisao je Basta.

On je istakao i da je teza da je "spavač" SNS, kako je to opisano u medijima, nepotrebna u ovom političkom trenutku.

Basta je naglasio i da jedva čeka da vidi ko će od ministara u četvrtak, kada se održava sednica Vlade Srbije, da se jasno izjasni po ovom pitanju, a ko neće.

On je prvi ministar u Vladi Srbije koji se od ruske invazije na Ukrajinu javno izjasnio za uvođenje sankcija Rusiji. To je objasnio potrebama srpske privrede i nacionalnim interesom.

Basta je zatražio je pre dva dana da se Vlada Srbije hitno izjasni o uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

"Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega", naveo je tada Basta u saopštenju.

Prema njegovim rečima, potrebno je da Vlada Srbije donese jedinstven stav o tome u kom pravcu će zemlja dalje ići.

"Od početka rata osuđujemo rusku agresiju na Ukrajinu, ali istovremeno štitimo nacionalne interese u odnosima sa Ruskom Federacijom. Zbog toga se u prvi mah nismo pridružili velikom broju zemalja koje su uvele sankcije zemlji agresoru. Ipak, situacija se svakim danom sve više komplikuje, a zapadne zemlje oštro zameraju Srbiji zbog toga što se nije priključila sankcijama", naveo je Basta.

Zaharova Basti: Ne mogu u Srbiju zbog sankcija, čekam vas u Moskvi

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je 15. marta da zbog "nelegitimnih antiruskih sankcija" ne može da se odazove na poziv ministra privrede Srbije Radeta Baste na "tradicionalnu srpsku večeru", i poručila da ga čeka u Moskvi.

Zaharova je na Telegramu prokomentarisala poruku Baste, koji ju je pozvao na "tradicionalnu srpsku večeru, ako može i zna kako da dođe", nakon što ga je ona kritikovala zbog stava da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i poziva da se Vlada hitno izjasni o tome.

"I opet čudno nerazumevanje realnosti zajedničkih za Rusiju i Srbiju. Pravoslavci su sada u Velikom postu, što onemogućava uživanje u 'tradicionalnoj srpskoj večeri'. Ali posle Vaskrsa ću rado prekinuti post pljeskavicom i ćevapčićima", navela je Zaharova.

Dodala je da "zna gde da dođe", budući da u Rusiji ima "mnogo odličnih restorana srpske kuhinje".

"S obzirom na to, gospodine Basta, da ne mogu da dođem do vas zbog nelegitimnih antiruskih sankcija, na čije uvođenje pozivate, čekam vas u Moskvi", navela je Zaharova.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova kritikovala je 13. marta poziv ministra privrede Srbije Radeta Baste da se Vlada izjasni o sankcijama Rusiji.

"Neki čudan stav: Amerika vrši pritisak na Srbiju, a srpski ministar poziva da se suprotstavi Rusiji. Možda bi bilo bolje da se srpski ministar oštro izjasni protiv pritisaka na svoju zemlju?", navela je Zaharova na svom Telegram kanalu.

“Rusija je, za razliku od SAD, uvek poštovala Srbiju i njen narod. A poenta nije samo u istorijskoj istini, već u očiglednoj činjenici: uvođenjem sankcija Rusiji pritisak SAD na Srbiju neće prestati, već će se samo pojačati", navela je Zaharova.

Srbija je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji ali nije uvela sankcije Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2022.

Aktuelni ministar privrede Rade Basta, pre nego što je prošlog oktobra postavljen na tu funkciju, bio je na mestu direktora Beogradskih elektrana.

Sa pozicije direktora beogradskog komunalnog preduzeća zaduženog za grejanje zalagao se za izgradnju nuklearne elektrane u Srbiji u saradnji sa SAD i EU.
Tražio je da se ukine srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu i čestitao imenovanje na funkciju ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu.

Deo biografije mu je da je bivši policajac i kik-bokser, te profesor fizičke kulture.

XS
SM
MD
LG