Dostupni linkovi

Dvoje opozicionih poslanika koji su štrajkovali glađu izlaze iz bolnice


Opozicioni poslanici Janko Veselinović, Jelena Milošević, Željko Veselinović, Danijela Grujić, Marinika Tepić i Branko Miljuš (s leva na desno) u sedištu Republičke izborne komisije u Beogradu, 27. decembar 2023.
Opozicioni poslanici Janko Veselinović, Jelena Milošević, Željko Veselinović, Danijela Grujić, Marinika Tepić i Branko Miljuš (s leva na desno) u sedištu Republičke izborne komisije u Beogradu, 27. decembar 2023.

Opozicioni poslanici Janko Veselinović i Danijela Grujić saopštili su da 29. decembra izlaze iz bolnice, gde su morali da odu po savetu lekara posle višednevnog štrajka glađu u sedištu Republičke izborne komisije (RIK) Srbije, prenela je agencija Beta.

Veselinović se na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter, zahvalio medicinskom osoblju i građanima na podršci, dodajući da su njihove misli sada sa predstavnicima liste "Srbija protiv nasilja" Marinikom Tepić, Jelenom Milošević i Brankom Miljušem koji još uvek štrajkuju glađu.

"Naša odluka je da se borimo dalje sa svima vama koji ste odlučili da se krađa na izborima ni sada, ni nikada više u Srbiji ne sme ponoviti", dodao je on.

Jelena Grujić i Veselinović smešteni su 28. decembra u Klinički centar Vojvodine, gde su po savetu lekara prekinuli višednevni štrajk glađu, u koji su ušli tražeći poništavanje izbora na svim nivoima zbog navodnih neregularnosti.

Opozicija protestuje od izbora 17. decembra optužujući vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) za izbornu krađu, između ostalog i kroz fiktivno prijavljivanje svojih glasača iz Srbije i inostranstva na adrese u Beogradu.

Sumnje u regularnost izbora iskazala je i OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja je 18. decembra saopštila da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Takođe, i deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

Sjedinjene Američke Države takođe su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača.

Štrajkom glađu do revizije izbora u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:32 0:00
XS
SM
MD
LG