Dostupni linkovi

U Beogradu održan još jedan protest zbog navoda o izbornoj krađi


Protest u Beogradu, 25. decembar 2023.
Protest u Beogradu, 25. decembar 2023.

U Beogradu je u četvrtak održan jedanaesti protest dela opozicije zbog navoda o brojnim neregularnostima i krađi glasova na izborima održanim 17. decembra.

Kao i do sada građani su se, na poziv izborne liste "Srbija protiv nasilja", okupili ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) odakle su otišli u protestnu šetnju do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS), što je bila maršruta i dan ranije.

Miroslav Aleksić, jedan od predstavnika liste "Srbija protiv nasilja", izjavio je na protestu da RTS ne radi posao koji bi trebalo da obavlja kao javni servis. On je rekao da RTS nije uzeo izjavu od ljudi koji već 11 dana štrajkuju glađu i napomenuo da se to "nikada nije desilo".

RTS je 28. decembra uveče saopštio da u svojim programima, kao i na portalu redovno prati sve proteste ispred RIK-a, a da je protestima bila posvećena i emisija Oko.

"Tako su na sajtu RTS-a praćeni svi protesti, počevši od prvog protesta 18. decembra", naveli su.

Troje predstavnika opozicione koalicije – Marinika Tepić, Jelena Milošević i Branko Miljuš – štrajkuju glađu, tražeći poništavanje izbora. U četvrtak, 28. decembra, opozicioni političari Janko Veselinović i Danijela Grujić saopštili su da će, na predlog lekara, obustaviti štrajk glađu.

Dan ranije sa štrajkom građu prestao je Željko Veselinović, takođe iz zdravstvenih razloga.
Povod za opozicione proteste, koji se svakodnevno održavaju od 18. decembra sa zahtevom da se ponište izbori, jesu tvrdnje o izbornoj krađi Srpske napredne stranke (SNS), što ta stranka i državni vrh demantuju.

Protest protiv navoda o izbornoj krađi je u četvrtak održan i u Zrenjaninu, gradu udaljenom 80 kilometara severno od Beograda.

Okupljeni su u lokalnoj policijskoj stanici predali zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, kojim traže broj državljana Republike Srbije koji su od 1.9 2023. do 25.11.2023. prijavili boravište na teritoriji Zrenjanina, kao i broj tih lica koji su se odjavili sa tih adresa posle izbora.

Ove sedmice aktivisti i studenti okupljeni oko neformalne grupe "Studenti protiv nasilja"organizovali su ulične blokade i akcije s ciljem da natera Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da otvori birački spisak.

To ministarstvo je na zahtev odgovorilo saopštenjem da je jedinstveni birački spisak već otvoren, javan i dostupan, te da je "obezbeđena maksimalna transparentnost biračkog spiska".

Reagujući na navode opozicije o izbornoj krađi, Republička izborna komisija je saopštila 24. decembra da su resorna ministarstva proverom biračkih spiskova utvrdila da "nisu tačne" tvrdnje da se broj birača sa pravom glasa na beogradskim izborima veštački povećavao radi uticaja na ishod izbora.

Istog dana je predsednik Srbije izjavio da je glasanje proteklo u demokratskoj atmosferi i da je bilo "najmirnije ikada u savremenoj istoriji".

'Za Novu godinu želim slobodu': Studenti u protestu traže poništavanje izbora u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Sumnje u regularnost izbora iskazala je i OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koja je 18. decembra saopštila da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

Američki Stejt Department pozvao je vlasti u Srbiji da sarađuju sa misijom OEBS-a na istraživanju tvrdnji o izbornim nepravilnostima.

Pored republičkih i pokrajinskih, 17. decembra održani su i lokalni izbori u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.

XS
SM
MD
LG