Dostupni linkovi

Više od pola predatog oružja je od legalnih vlasnika, naveo MUP Srbije


Policijski službenik na ulazu jedne beogradske škole, 8. maj 2023. Ovaj prizor je obeležio prvi radni dan i predstavlja jednu od novih mera koje je uvela Vlada Srbije, nakon masovnog ubistva 3. maja.
Policijski službenik na ulazu jedne beogradske škole, 8. maj 2023. Ovaj prizor je obeležio prvi radni dan i predstavlja jednu od novih mera koje je uvela Vlada Srbije, nakon masovnog ubistva 3. maja.

Više od polovine oružja predatog prvog dana kampanje koja je u Srbiji pokrenuta nakon dva masovna zločina prošle sedmice u školi u Beogradu i u okolini Mladenovca je oružje koje je u legalnom posedu, izjavila je Bojana Otović Pjanović, iz Službe za suzbijanje kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, za Radio slobodna Evropa (RSE).

U Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su 3. maja u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika te škole, dok su šestoro učenika i nastavnica ranjeni.

Dan kasnije, naoružani 21-godišnji mladić u dva sela kod Mladenovca ubio je osam osoba i ranio 14.

Nakon tih tragedija država je najavila da će pooštriti kazne za ilegalno posedovanje oružja i dala mogućnost da se u roku od mesec dana preda anonimno i bez pravnih posledica.

Bojana Otović Pjanović rekla je da su građani tokom prvog dana akcije legalizacije, 8. maja od 7 do 19 časova, predali oko 1.500 komada oružja, 50.000 komada municije i oko 100 minsko-eksplozivnih naprava.

"Redovi su veliki ispred policijskih stanica i negde iznenađujuća za sve nas je činjenica da je najviše oružja predato od strane vlasnika koji ga imaju u legalnom posedu", rekla je Otović Pjanović.

Vraćeno 800 komada oružja sa dozvolom

Ona je dodala da je u ponedeljak predato oko 800 komada oružja iz legalnog poseda, da je oko 200 vraćeno nakon smrti lica koje je vlasnik oružnog lista, kao i da je bilo oko 400 minsko-eksplozivnih naprava i drugih komada oružja za koje se ni ne može dobiti oružni list, odnosno zabranjeno ih je imati.

"Kada pogledamo brojke, više od 50 odsto predatog oružja je od strane legalnih vlasnika. Rekla bih da se to događa i zbog toga što su građani uplašeni posle svega. Što je i prirodno, jer su nam se u 48 sati desila dva zaista strašna događaja. Delom je u pitanju i porast svesti građana u vezi sa potrebom i opravdanošću nošenja oružja", navela je Otović Pjanović.

MUP Srbije građane je obavestio da u narednih mesec dana lično mogu da dođu u policiju i ostave nelegalno oružje i municiju, kao i da im je na raspolaganju i opcija da pozovu najbližu policijsku stanicu koja će poslati policajce da ga preuzmu.

[RSE/Video, februar 2017.]

Srbija pod oružjem uprkos pooštrenim procedurama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:19 0:00

Ključna lična i opšta bezbednost

Otović Pjanović napominje da je cilj akcije da se što više smanji broj ilegalnog oružja.

"Mislim i da su sva ova dešavanja uticala na svest građana o rizicima koje nosi oružje u nelegalnom posedu, te da ga predaju da bi zaštitili svoju i bezbednost članova porodice, kao i da bi doprineli opštoj bezbednosti svih nas. Sigurna sam da će mogućnost legalizacije doprineti da se građani oslobode oružja", kazala je Otović Pjanović.

Zvaničnih procena u Srbiji o broju oružja u ilegalnom posedu nema, dok pojedine nevladine organizacije koje se bave pitanjima bezbednosti procenjuju da se radi o najmanje nekoliko stotina hiljada.

"Kada bismo imali informaciju koliko komada oružja je u ilegalnom posedu i gde je ono, budite sigurni da bi svi pojedinci kod kojih bi se ono zateklo bili sankcionisani. U javnosti se spekuliše, objavljuju se proizvoljne procene, po meni su to netačni i neprovereni podaci", rekla je za RSE Bojana Otović Pjanović.

Nelegalno imati automatsko oružje

Zakonom je u Srbiji propisano da je uz dozvolu moguće posedovati pištolje i lovačke puške, dok su nelegalni automatsko oružje, minsko-eksplozivna sredstva, prigušivači i slično.

Centar za ispitivanje javnog mnjenja pri Institutu za međunarodne i razvojne studije u Ženevi objavio je 2018. da su Srbija i Crna Gora po broju oružja u posedu građana prve u Evropi, te da u ove dve zemlje na svakih 100 stanovnika dolazi 39,1 komad lakog oružja.

Infografika objavljena u junu 2021.
Infografika objavljena u junu 2021.

Od zemalja regiona, prema podacima te organizacije, Bosna i Hercegovina sa 31,2 komada oružja na 100 stanovnika peta je u Evropi i deseta u svetu, dok visoko sedmo mesto na evropskoj lestvici drži sadašnja Severna Makedonija sa 29,8 komada.

Aktuelna kampanja za legalizaciju oružja u Srbiji traje od 8. maja do 8. juna.

XS
SM
MD
LG