Dostupni linkovi

Gas u Srbiji skuplji od 1. avgusta za devet odsto


Ilustrativna fotografija, šporet na plin

Javno preduzeće "Srbijagas" saopštilo je 7. jula da će prosečne cene gasa za kupce od 1. avgusta biti veće za devet odsto.

"Cena prirodnog gasa od 1. avgusta biće uvećana u proseku devet odsto", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je obaveštenje o promeni cene Srbijagas objavilo 1. jula na zvaničnoj internet stranici, a da je saglasnost Agencije za energetiku Srbije, kao nacionalnog regulatornog tela, objavljena na sajtu istog dana.

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do porasta cene energenata na svetskom nivou, kao i problema u snabdevanju, usled sankcija koje je Evropska unija (EU) uvela protiv Rusije.

Ukupni gubici Elektroprivrede Srbije (EPS) i Srbijagasa tokom grejne sezone 2021/22. iznosili su oko milijardu evra, a jedna od mera za ozdravljenje tih preduzeća je poskupljenje struje i gasa, naveo je Fiskalni savet, u analizi objavljenoj 7. jula.

"Jedan od uslova za ozdravljenje EPS-a bio bi ;urgentna mera ;povećanja cena električne energije za domaćinstva od 15-20 odsto, uz slično ;povećanje za privredu", naveo je Fiskalni savet.

Reč je nezavisnom državnom organu, koji za svoj rad odgovara Skupštini Srbije.

Prema analizi Fiskalnog saveta, cena gasa za domaćinstva trebalo bi da poraste za 65-70 odsto, "što na prvi pogled izgleda kao veliko povećanje, ali ne bi bio presedan pošto su slične cene važile tokom 2013 - 2015. godine".

Cene centralnog grejanja, kako se dalje navodi, trebalo bi da porastu u rasponu od 10-40 odsto, u zavisnosti od učešća troškova gasa u ukupnim troškovima toplana.

Srbija se u sferi energetike i gasa dominantno oslanja na Rusiju, pa tako sve količine gasa uvozi iz te zemlje.

Potpuna zavisnost od Rusije u oblasti energetike jedan je od argumenata zvaničnog Beograda za to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 6. juna da gasa ima u rezervi za 100 dana, ali i da je usled krize sa energentima u zemlji "de facto uvedeno vanredno stanje".

Srbija preduzima korake ka diverzifikaciji izvora snabdevanja gasom, kako bi taj energent nabavljala i iz drugih izvora, ne samo iz Rusije.

Prvi projekat koji će to omogućiti, gasni interkonektor Srbije i Bugarske, kojim će se tečni prirodni gas (LNG) do Srbije dopremati iz Grčke, očekuje se da bude završen u oktobru 2023.

XS
SM
MD
LG