Dostupni linkovi

Aleksandar Vučić u izbornoj noći (3. april 2022)
Aleksandar Vučić u izbornoj noći (3. april 2022)

Vučić proglasio pobedu na predsedničkim i parlamentarnim izborima

Vučić je drugi uzastopni predsednički mandat osvojio u prvom krugu izbora, sa natpolovičnom većinom glasova. Međutim, njegova Srpska napredna stranka ovog puta neće imati dvotrećinsku većinu u parlamentu.

  • Aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je pobedio u prvom krugu, te da je njegova Srpska napredna stranka dobila najviše glasova na parlamentarnnim izborima
  • Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je objavio IPSOS/CeSid, najviše glasova na parlamentarnim izborima je osvojila lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" za koju je glasalo 43,6 odsto birača. Na drugom mestu su Ujedinjeni za pobedu Srbije sa 12, 8 odsto, a na trećem SPS sa 11,6 odsto
  • Na osnovu 55,6 odsto obrađenih glasova, kandidat SNS-a i aktuleni predsednik Srbije osvojio je još jedan predsednički mandat sa 59,8 odsto osvojenih glasova, navode IPSOS i CeSID
  • Opozicija tvrdi da je pobedila na izborima u glavnom gradu
  • Republička izborna komisija saopštila je da u izbornoj noći neće izlaziti sa preliminarnim rezultatima. To je prvi put da se RIK odlučio na taj korak
  • Opozicione stranke prijavile čitav niz incidenata ispred biračkih mesta u Beogradu i drugim gradovima Srbije
  • Posmatračka misija CRTA je podnela sedam krivičnih prijava policiji zbog kupovine glasova
  • U Republičkoj izbornoj komisiji su rekli da je izborni dan protekao bez većih problema
  • Izborni prag za ulazak u republički i lokalni parlament je tri posto
  • U Srbiji su u nedelju 3. aprila održani izbori za predsednika Republike, novi saziv Narodne skupštine, gradsku vlast Beograda i Bora, te u 12 opština širom zemlje
  • Osim u glavnom gradu, izbori su održavani i u Boru, Medveđi, Doljevcu, Lučanima, Sevojnu, Aranđelovcu, Kuli, Majdanpeku, Knjaževcu, Sečnju, Smederevskoj Palanci, Kladovu i Bajinoj Bašti

09:05 3.4.2022.

Gužve na biračkim mestima u Raški

Na biračkim mestima na kojima glasaju i Srbi sa Kosova u Raški na jugu Srbije primetne su gužve.

Republička izborna komisija donela je odluku da građani sa Kosova koji imaju pravo glasa na izborima u Srbiji mogu da iskoriste svoje biračko pravo na mestima u Kuršumliji, Raški, Bujanovcu i Tutinu.

Raška 3. aprila 2022.
Raška 3. aprila 2022.

09:35 3.4.2022.

Više od 25 autobusa sa glasačima krenulo iz Severne Mitrovice u Rašku

Više od 25 autobusa sa glasačima krenulo je u 8 sati sa autobuske stanice u Severnoj Mitrovici, kako bi ostvarili svoje biračko pravo u Raški.

Raška je jedna od četiri opštine u Srbiji u blizini granice sa Kosovom, gde će svoje biračko pravo moći da ostvaro oko sto hiljada građana Srbije, koji žive na Kosovu.

Poslednji parlamentarni izbori, koje je Srbija organizovala u srpskim sredinama na Kosovu održani su 21. juna 2020. godine.

09:47 3.4.2022.

Glasali Ponoš, Veselinović, Tadić, Obradović

Predsednički kandidat koalicije Za pobedu ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš glasao je, nešto posle 9 časova u opštini Vračar.

Zdravko Ponoš prilikom glasanja, Beograd 3. april 2022.
Zdravko Ponoš prilikom glasanja, Beograd 3. april 2022.

Kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije Moramo Dobrica Veselinović glasao je na Novom Beogradu.

Boško Obradović, predsedički kandidat koalicije Srpski pokret Dveri - POKS - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, glasao je u Čačku.

Predsednik Socijaldemokratske stranke i nosilac parlamentarne liste "Boris Tadić - Ajmo ljudi" Boris Tadić glasao je u opštini Stari grad.

09:49 3.4.2022.

CeSid procenio prvu izlaznost

Organizacija Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), koja je i posmatrač na izborima, objavila je da je projekcija izlaznosti do 9 sati 5,1 odsto.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG