Dostupni linkovi

Aleksandar Vučić u izbornoj noći (3. april 2022)
Aleksandar Vučić u izbornoj noći (3. april 2022)

Vučić proglasio pobedu na predsedničkim i parlamentarnim izborima

Vučić je drugi uzastopni predsednički mandat osvojio u prvom krugu izbora, sa natpolovičnom većinom glasova. Međutim, njegova Srpska napredna stranka ovog puta neće imati dvotrećinsku većinu u parlamentu.

  • Aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je pobedio u prvom krugu, te da je njegova Srpska napredna stranka dobila najviše glasova na parlamentarnnim izborima
  • Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je objavio IPSOS/CeSid, najviše glasova na parlamentarnim izborima je osvojila lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" za koju je glasalo 43,6 odsto birača. Na drugom mestu su Ujedinjeni za pobedu Srbije sa 12, 8 odsto, a na trećem SPS sa 11,6 odsto
  • Na osnovu 55,6 odsto obrađenih glasova, kandidat SNS-a i aktuleni predsednik Srbije osvojio je još jedan predsednički mandat sa 59,8 odsto osvojenih glasova, navode IPSOS i CeSID
  • Opozicija tvrdi da je pobedila na izborima u glavnom gradu
  • Republička izborna komisija saopštila je da u izbornoj noći neće izlaziti sa preliminarnim rezultatima. To je prvi put da se RIK odlučio na taj korak
  • Opozicione stranke prijavile čitav niz incidenata ispred biračkih mesta u Beogradu i drugim gradovima Srbije
  • Posmatračka misija CRTA je podnela sedam krivičnih prijava policiji zbog kupovine glasova
  • U Republičkoj izbornoj komisiji su rekli da je izborni dan protekao bez većih problema
  • Izborni prag za ulazak u republički i lokalni parlament je tri posto
  • U Srbiji su u nedelju 3. aprila održani izbori za predsednika Republike, novi saziv Narodne skupštine, gradsku vlast Beograda i Bora, te u 12 opština širom zemlje
  • Osim u glavnom gradu, izbori su održavani i u Boru, Medveđi, Doljevcu, Lučanima, Sevojnu, Aranđelovcu, Kuli, Majdanpeku, Knjaževcu, Sečnju, Smederevskoj Palanci, Kladovu i Bajinoj Bašti

09:59 3.4.2022.

Srbi sa Kosova organizovanim prevozom idu na glasanje

Pripadnici srpske zajednice sa Kosova su 3. aprila organizovanim prevozom krenuli prema gradovima u Srbiji, kako bi ostvarili svoje pravo da glasaju na parlamentarnim i predsedničkim izborima.

Zvanična Priština nije dozvolila otvaranje biračkih mesta u srpskim sredinama na Kosovu jer, kako je ranije saopšteno, nije postignut dogovor između dveju Vlada. Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je insistirao da zvanični Beograd Vladi Kosova uputi direktan zahtev za održavanje izbora, što je Srbija ocenila kao pritisak za priznanje Kosova i odbila da uradi.

Od ranih jutarnjih sati, uhlavnom zaposleni u srpskim institucijama na Kosovu, se okupljaju u Gračanici kod Prištine i onda organizovanim prevozom idu do svog biračkog mesta u pograničnom gradu u Srbiji, Kuršumliji.

I iz ostalih srpskih sredina se na isti način 3. aprila kosovski Srbi odvoze na birališta, odnosno do njima najbližih gradova u Srbiji. Tako su, prema odluci Republičke izborne komisije Srbije, 3. aprila za oko 100.000 Srba sa Kosova, biračka mesta otvorena i u Tutinu, Raški, i Vranju.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00


Države Kvinte oštro su kritikovale Vladu Kosova što nije dozvolila održavanje srpskih izbora uz ocenu da je Priština odbila konsturktivan predlog država Kvinte za rešavanje ovog pitanja.

Predlog Kvinte je bio da se oficiri za vezu Kosova i Srbije koriste kao jedini zvanični kanal komunikacije između Vlade Kosova i Vlade Srbije, za prenošenje zahteva Srbije kosovskim vlastima.

Srbi sa Kosova su u nekom od gradova u Srbiji glasali i za referendum, koji je Srbija organizovala početkom godine za promenu Ustava u oblasti pravosuđa. Ni tada nije dozvoljeno otvaranje biračkih mesta u srpskim sredinama na Kosovu uz obrazloženje da se time krši Ustav i zakoni Kosova.

Poslednji parlamentarni izbori, koje je Srbija organizovala u srpskim sredinama na Kosovu održani su 21. juna 2020. godine.

Tada je, po ustaljenoj praksi, misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu prikupljala glasačke listiće.

Ova praksa prikupljanja glasačkih listića je ustanovljena 2017. godine, i postojala je dozvola kosovskih vlasti za tako nešto.

10:01 3.4.2022.

Glasanje u Kragujevcu

Gradska izborna komisija saopštila je da su na teritoriji grada Kragujevca, tačno u 7.00 otvorena sva biračka mesta.

U Birački spisak u Kragujevcu za današnje parlamentarne i predsedničke izbore upisano je 154.355 punoletnih građana s pravom glasa, koji će moći da glasaju na 168 biračkih mesta danas do 20 časova.

Pored njih u Okružnom zatvoru u Petrovcu glasaće i osobe koje se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne.

Prema informacijama našeg reportera na biračkim mestima 6 i 7 u Osnovnoj školi Mirko Jovanović u kragujevačkom naselju Aerodrom prvi sati glasanja protiču bez ikakvih problema, a na birališta su po tradiciji prvi izašli stariji građani.

Na biralištima nema gužvi, a cela procedura završava se veoma brzo. Tako je i na ostalim biračkim mestima, javlja Branko Vučković.

U Kragujevcu je danas prohladno i oblačno, a Gradska izborna komisija je navela da se za glasanje van biračkog mesta, na koje građani takođe imaju pravo usled bolesti, starosti i invaliditeta, do 07.00 sati prijavilo 200 birača.

10:03 3.4.2022.

Glasanje u Subotici

Izborni dan u Subotici počeo je danas u 7 časova ujutro, a otvorena su ukupno 102 biračka mesta na kojima građani mogu da glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Pravo glasa ima ukupno 126.625 Subotičana.

Predsednik Gradske izborne komisije u Subotici, Nenad Kozomora, kaže da su sva biračka mesta otvorena su na vreme.

“U periodu od šest do sedam časova nije bilo mnogo poziva oko pripreme i uređivanja biračkih mesta. Za sada sve protiče u redu”, kaže Kozomora.

Na svakom biračkom mestu formiran je birački odbor koji čini do 25 kontrolora, iz redova pozicije i opozicije.

“Sve liste koje su proglašene imale su pravo u proširenom sastavu na svoje članove i zamenike, a u stalnom sastavu su oni koji trenutno imaju predstavnike u parlamentu. To pravo su svi mogli da iskoriste i uglavnom jesu, tako da imamo i predstavnike pozicije i opozicije”, naveo je Kozomora.

10:17 3.4.2022.

Glasanje u Novom Sadu

U Novom Sadu građani glasaju na 208 biračkih mesta. Na današnjim parlamentarnim i predsedničkim izborima, pravo glasa ima nešto više od 331.600 građana u tom gradu. Sva biračka mesta su otvorena.

Kako je Gradska izborna komisija saopštila kratak zastoj je zabeležen samo na jednom biračkom mestu, gde je jedan glasač slika glasački listić iako je upozoren da to ne čini.

Inače, velike su gužve na glasačkim mestima. Građani u redovima čekaju da bi dali svoj glas.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG