Dostupni linkovi

LGBT aktivisti: Desničari izazvali incident na događaju u Beogradu


Detalj sa Parde ponosa 2019. godine.
Detalj sa Parde ponosa 2019. godine.

Član Organizacionog odbora beogradske Parade ponosa prajda Marko Mihailović rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su pripadnici desničarske organizacije Levijatan izazvali incident na događaju 17. septembra.

Parada ponosa najavljena je za 18. septembar, a tokom te nedelje traje Nedelja ponosa, tokom koje se održava desetine događaja koje promoviše LGBT i ljudska prava.

Marko Mihailović rekao je za RSE da su tokom jednog takvog događaja u Beogradu pripadnici desničarske organizacije "Levijatan" došli i pocepali baner i, kako je naveo, urinirali ispred ulaza.

"Policija je bila prisutna na događaju ali nisu videli taj trenutak. Kada smo im skrenuli pažnju policija je prošla kroz zgradu, našla ta dva momka. Policija nam je rekla da su, oni zatim privedeni i da ih čeka procesuiranje u policijskoj stanici Stari grad“, rekao je Mihailović.

RSE je povodom navoda kontaktirao MUP i organizaciju "Levijatan", ali odgovori nisu stigli do objave ovog teksta.

Kako je Mihailović objasnio , događaj koji se zvao "Prajd forum" održavao se u Makedonskoj 21, odnosono u istoj zgradi gde "Levijatan" ima kancelarije.

„Čim smo saznali pre nekoliko nedelja da su i oni u istoj zgradi u kojoj i će biti i Pradj forum, mi smo o tome obavestili policiju“, rekao je Mihailović.

Pripadnici desničarskog pokreta "Levijatan“ i ranije su u više navrata imali problema sa policijom.

Tako je u oktobru 2020. godine, uhapšena grupa od šest pripadnika desničarskog pokreta "Levijatan", pod sumnjom da su pretukli jednu osobu.

Organizacija otvoreno promoviše antimigrantske i desničarske stavove.

Slogan ovogodišnje Parade ponosa je "Ljubav je zakon".

Prošlogodišnja Nedelja ponosa u septembru 2020. godine održana je onlajn zbog pandemije korona virusa, a centralni događaj – Parada ponosa, pomeren je za ovu godinu.

Beograd će biti domaćin i Europrajda (Europride) 2022. godine, evropske Parade ponosa. Beograd Prajd je, u ime organizatora, saopštio da Europrajdom žele da skrenu pažnju "na probleme sa kojima se LGBTI+ zajednica suočava u Srbiji, ali i širom Balkana, a koji su u drugim delovima Evrope već davna prošlost".

LGBT zajednica u Srbiji zahteva usvajanje Zakona o registrovanim partnerstvima i Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, zatim usvajanje lokalnih Akcionih planova za LGBT+ zajednicu.

Takođe se zahteva brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT zajednici, kao i izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. bili sudski i na drugi način progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Među zahtevima su i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

XS
SM
MD
LG