Dostupni linkovi

Opoziciona koalicija 'Srbija protiv nasilja' bez jedinstvenog stava o izlasku na izbore


Članovi koalicije "Srbija protiv nasilja" na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, 11. mart 2024.
Članovi koalicije "Srbija protiv nasilja" na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, 11. mart 2024.

Stranke okupljene u koaliciji "Srbija protiv nasilja" nisu na sastanku 19. aprila postigle jedinstven stav o izlasku na izbore u Beogradu.

Za izlazak na izbore, koji su raspisani za 2. jun, glasalo je pet stranaka koalicije, dok su protiv bile četiri.

Najavljeno je da će konačna odluka biti doneta 20. aprila.

Za izlazak na izbore izjasnili su se Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije.

Protiv izlaska su Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Srbija Centar i Zajedno, ali je iz Demokratske stranke nakon glasanja najavljeno da će podržati odluku većine.

"Ukoliko većina u koaliciji 'Srbija protiv nasilja' bude za to da se izađe na izbore 2. juna, Demokratska stranka će poštovati tu odluku zbog jedinstva koalicije", navela je u saopštenju ta stranka.

Stranke koje se protive izlasku na izbore kao razlog navode da nije obezbeđen minimalan nivo uslova da izbori budu slobodni i pošteni.

Beogradski izbori ponovo su raspisani, jer nakon glasanja u decembru 2023. nijedna lista nije osvojila većinu za formiranje vlasti u Beogradu.

Opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" i NADA optužile su vladajuću koaliciju predvođenu Srpskom naprednom strankom (SNS) za izbornu krađu.

Na brojne nepravilnosti tokom vanrednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora održanih 17. decembra u Srbiji ukazale su i međunarodne i domaće posmatračke misije.

Vlast je u više navrata negirala da su postojale ozbiljnije izborne neregularnosti.

Evropski parlament je u februaru usvojio rezoluciju kojom se od vlasti u Srbiji traži da omogući međunarodnu istragu o navodnim nepravilnostima, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda.

XS
SM
MD
LG