Dostupni linkovi

Vlada Srbije ograničila uredbom cenu goriva


Zgrada Vlade Srbije
Zgrada Vlade Srbije

Vlada Srbije propisala je na sednici 10. februara da će maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata Evro dizel i Evro premijum BMB 95 iznositi 179 dinara (1,5 evra), odnosno 171 dinar (oko 1,4 evra) po litru.

Članovi vlade usvojili su, kao se navodi u saopštenju, Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata "kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva".

U prethodnom periodu zabeležen je rast cena ovih derivata, a što je direktno uticalo na povećanje cena svih drugih roba i usluga, piše u saopštenju Vlade Srbije.

Istog dana u više mesta u Srbiji protestovali su poljoprivrednici zbog visoke cene mineralnog đubriva i goriva.

Prosečna cena dizel goriva u Srbiji iznosi 180 dinara (1,53 evra) po litru, a Evro premium BMB 95 171 dinar (1,4 evra), prema podacima od 7. februara Auto-moto saveza Srbije, udruženja koje se bavi unapređenjem bezbednosti saobraćaja.

Srbiji nedostaje 1.000 doktora medicine, zapošljavanje diplomaca

Na osnovu analize Instituta za javno zdravlje Republike Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“ utvrđeno je da u zdravstvenom sistemu Srbije nedostaje više od 1.000 doktora medicine, navodi se u saopštenju Vlade.

"Analiza potreba za zdravstvenom zaštitom stanovništva u uslovima pandemije korona virusa pokazala je da je neophodan broj doktora medicine za efikasno i kvalitetno funkcionisanje zdravstvenog sistema značajno veći, posebno u bolnicama u unutrašnjosti zemlje", piše u daljem tekstu.

Zbog toga, Vlada Srbije usvojila je na istoj sednici Zaključak o saglasnosti da Ministarstvo zdravlja preduzme sve mere iz svoje nadležnosti s ciljem zapošljavanja 1.000 diplomaca medicinskih fakulteta u zdravstvenim ustanovama.

"Ovo zapošljavanje odnosi se na deficitarne grane medicine i u skladu je sa kadrovskim planovima zdravstvenih ustanova i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG