Dostupni linkovi

U Srbiji obavezna vakcinacija policije i vojske


Vakcinacija pripadnika Vojske Srbije u kasarni na beogradskom Dedinju
Vakcinacija pripadnika Vojske Srbije u kasarni na beogradskom Dedinju

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije donelo je odluku da se svi pripadnici policije vakcinišu protiv COVOD-19 u cilju zaštite zdravlja zaposlenih i stvaranja kolektivnog muniteta, saopštio je MUP 24. maja.

"Imajući u vidu specifičnosti policijskih poslova i stalnog kontakta policije sa građanima, potrebno je da se vakcinišu svi pripadnici policije, osim onih kod kojih vakcinacija nije moguća iz zdravstvenih razloga", navodi se u saopštenju.

Prethodno je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović potpisao naredbu o obaveznoj vakcinaciji pripadnika vojske.

On je 23. maja izjavio da ova obaveza ostaje na snazi, uprkos protivljenju Vojnog sindikata koji je zbog toga uputio zahteve za hitno postupanje Višem javnom tužilaštvu i Zaštitniku građana.

Iz ovog sindikata su 17. maja naveli da se radi o diskriminaciji "jer se vakcinacija uvodi kao uslov za napredovanje ili usavršavanje".

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva odbrane na osnovu pritužbe Vojnog sindikata da su za sve pripadnike koji se ne vakcinišu predviđene sankcije.

"Po Ustavu Srbije, domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama koje je Srbija potpisala, imunizacija građana, pa time i pripadnika Vojske Srbije, može biti podsticana isključivo afirmativnim merama, nikako sankcijama", naveo je Zaštitnik građana.

Na pitanje postoji li otpor obaveznoj vakcinaciji Vojske Srbije koju je naredio načelnik Generalštaba, ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da se ne može imati vojska koja kvalitetno obavlja svoje zadatke ako njeni pripadnici nisu zaštićeni.

"Kako možemo da kažemo - vi ste ti koji će u slučaju bilo kakve opasnosti biti u prvim redovima, ako su oni kod kuće ili u bolnicama bolesni od kovida. Dakle, ja podržavam vakcinaciju pripadnika vojske", istakao je Stefanović 19.maja.

On je dodao i da su se "svi vojni lekari vakcinisali" i da je na Vojno-medicinskoj akademiji vakcinisano više od 95 odsto zaposlenih.

XS
SM
MD
LG