Dostupni linkovi

U Srbiju stiglo 440 hiljada Sinofarm vakcina


Isporuka kineskih vakcina u Srbiju, arhivska fotografija
Isporuka kineskih vakcina u Srbiju, arhivska fotografija

U Srbiju je stiglo još 440 hiljada doza kineskih Sinofarm vakcina protiv korona virusa, saopštili su 19. maja ministri zdravlja i odbrane Srbije prilikom dočeka vakcina na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović istakao je da je 200 hiljada doza vakcina poklon Ministarstva odbrane Kine za Vojsku Srbije, a da je ostatak redovna dogovorena isporuka plaćenih vakcina.

On je dodao da će se donirane vakcine prioritetno koristiti za vakcinisanje pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane i njihovih porodica, ali da će biti na raspolaganju i ostalom stanovništvu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je naglasio da će, uz dosadašnje isporuke i još jednom koja je planirana do vikenda, ukupno 3,5 miliona doza kineskih Sinofarm vakcina stići u Srbiju.

"To je jedan od presudnih faktora zašto se Srbija danas nalazi u ovoj situaciji, zašto danas imamo ovakve brojeve kakve imamo i zašto vidimo svetlo na kraju tunela", rekao je Lončar.

Ministar zdravlja je apelovao na predsednike opština gde je broj vakcinisanih ispod proseka da se više angažuju kako bi se više građana vakcinisalo, a poseban apel da se vakcinišu uputio je mlađoj populaciji. Dodao je da građanima treba objasniti da su vakcine apsolutno bezbedne i da deluju.

"Od nas zavisi, sistem funkcioniše, ima dovoljno vakcina. Možete da birate koju hoćete vakcinu, vakcinišite se", rekao je Lončar.

Ministar zdravlja je, odgovarajući na pitanje da li će se odrediti obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika, rekao da "smatraju kao da je ta odluka doneta i tako se i ponašaju" jer je u Srbiji oko 80 odsto zdravstvenih radnika vakcinisano.

Na pitanje postoji li otpor obaveznoj vakcinaciji Vojske Srbije koju je naredio načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, ministar odbrane Nebojša Stefanović je rekao da se ne može imati vojska koja kvalitetno obavlja svoje zadatke ako njeni pripadnici nisu zaštićeni.

"Kako možemo da kažemo - vi ste ti koji će u slučaju bilo kakve opasnosti biti u prvim redovima, vi ćete biti najčvršći stub srpskog naroda, ako su oni kod kuće ili u bolnicama bolesni od kovida. Dakle, ja podržavam vakcinaciju pripadnika vojske", istakao je Stefanović.

On je dodao i da su se "svi vojni lekari vakcinisali" i da je na Vojno-medicinskoj akademiji vakcinisano više od 95 odsto zaposlenih.

XS
SM
MD
LG