Dostupni linkovi

Pokrajinska vlada osigurala pomoć za gradove u Vojvodini pogođene nevremenom


Oštećeni krov posle oluje, Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad, 23. jul
Oštećeni krov posle oluje, Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad, 23. jul

Pokrajinska vlada saopštila je danas da je obezbedila više stotina miliona dinara pomoći za Novi Sad, Bačku Palanku, Sremsku Mitrovicu, Rumu, Šid i druge opštine u Vojvodini koje su pretrpele štetu u nevremenu.

U saopštenju se navodi da je prioritet obnova škola i predškolskih ustanova, jer je početak školske godine blizu.

Na teritoriji Vojvodine tokom nevremena je oštećeno 80 škola, a u 19 teže oštećenih objekata potrebni su, prema navodima Pokrajinske vlade, ozbiljniji građevinski zahvati, koji će trajati i po nekoliko sedmica.

Pokrajinski premijer Igor Mirović je rekao da je Vlada obezbedila 250 miliona dinara pomoći Novom Sadu, gde je oštećeno pet škola, kao i brojni drugi objekti.

Naveo je da će Bačka Palanka dobiti 100 miliona dinara pomoći, a po 50 miliona dinara opredeljeno je za Sremsku Mitrovicu i Rumu.

Mirović je kazao da će Direkcija za robne rezerve Vojvodine na raspolaganju imati 50 miliona dinara za nabavku građevinskog materijala, pre svega crepa i građe, te da će, na osnovu procena lokalnih komisija, ta pomoć biti upućena građanima da na svojim objektima saniraju štetu.

On je zahvalio Upravi za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je angažovala 180 ljudi, koji su odmah bili na terenu, kao i radnicima Elektroprivrede Srbije, koji danonoćno rade na rešavanju problema sa strujom, javila je agencija BETA.

"U nekim mestima imamo veoma tešku situaciju, jer su pokidani dalekovodi, negde i u dužini od nekoliko kilometara, i biće potrebni dani da struja dođe", rekao je Mirović.

Prema njegovim rečima, struje nema u delu novosadske opštine, zatim u Kovilju gde je najteža situacija, u Bačkoj Palanci gde su najugroženiji Gajdobra, Čelarevo i druga mesta, a struju nemaju ni pojedini delovi sela u beočinskoj opštini.

"Radi se danonoćno. Deset agregata je raspoređeno po selima, prema proceni elektrodistribucije. Novosadska elektrodistribucija je dobila pomoć od drugih distribucija iz cele zemlje. Veliku zahvalnost dugujemo i privatnim preduzećima, koja su u roku do nekoliko sati ustupila svu mehanizaciju, i na terenu su zajedno sa javnim komunalnim preduzećima", kazao je Mirović.

Dodao je da očekuje i pomoć od Vlade Srbije, o čemu ću sutra popodne razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Iza nas je težak period, izgubljena su tri života u nevremenu, a posebno je potresan gubitak dvanaestogodišnjeg deteta u Novom Sadu", rekao je Mirović.

On je kazao da je važno da svi ozbiljno shvate upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

"Molim sve da prate upozorenja za nevreme najavljeno za utorak ili sredu, jer je važno da svi budemo svesni situacije u kojoj se nalazimo", poručio je Mirović.

Na sednici je istaknuto i da je velika šteta učinjena na poljoprivrednim usevima, te da se očekuje pomoć Ministarstva poljoprivrede, a velika šteta naneta je i Nacionalnom parku Fruška gora.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je rekao da je u tom gradu uništeno gotovo 1.000 stabala.

Dodao je da su polomljena stabla uništila "nemali" broj automobila i privatnih objekata.

Predsednik opštne Bačka Palanka Branislav Šušnica rekao je da je u tom gradu u prvom olujnom talasu u sredu oštećeno 39 objekata javne namene, a da je nakon nevremena u petak, šteta "drastično uvećana".

U oluji oštećeni delovi Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu

Delovi Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu oštećeni su u olujnom nevremenu zbog čega je kabinet gradonačelnika Milana Đurića u nedelju apelovao na građane da redukuju šetnje i posete tom spomeniku kulture.

Ovaj grad na severu Srbije je 19. i 21. jula bio na udaru olujnog nevremena, praćenog jakim udarima vetra, obilnom kišom i grmljavinom.

"Snažnim naletima vetra tokom stravičnog nevremena oštećenja je pretrpeo i simbol Novog Sada - Petrovaradinska tvrđava", saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

Naveli su da je Grad preduzeo hitne mere za sanaciju oštećenih objekata i apelovali na građane da "ukoliko nije neophodno", redukuju šetnje po Tvrđavi dok ti radovi ne budu završeni.

Posle oluje ograničen je pristup celom području Petrovaradinske tvrđave, 23. jul
Posle oluje ograničen je pristup celom području Petrovaradinske tvrđave, 23. jul

Iz kabineta gradonačelnika su zahvalili na "svesrdnoj podršci" Gradu Beogradu, opštinama Vrbas, Temerin, Bečej, Inđija, Beočin i "društveno odgovornim kompanijama" koje kako se navodi, pomažu sa mehanizacijom i ljudstvom u sanaciji nastale štete.

Pozvali su privredne subjekte koji žele da pomognu u otklanjanju posledica nevremena da se jave na telefonske linije 021 4882 777 i 064 8448 706.

"Svi smo mi čuvari našeg kulturnog nasleđa i odgovornošću prema njemu doprinosimo da Novi Sad bude još lepše i bezbednije mesto za život", navodi se u saopštenju.

Javno komunalno preduzeće Gradsko zelenilo saopštilo je u nedelju da je u proteklih 36 sati imalo 354 intervencija na 135 lokacija.

"Stradao je veliki broj stabala, ali će Zelenilo, čim na jesen krene sezona sadnje, na mestima uništenog drveća posaditi nova stabla. Tamo gde bude moguće posadićemo i veći broj od onog koji je bio pre oluje", rekao je direktor tog preduzeća, Miloš Egić.

Zbog radova na uklanjanju posledica nevremena i moguće opasnosti po posetioce i dalje su zatvoreni svi gradski parkovi i gradska plaža Štrand.

XS
SM
MD
LG