Dostupni linkovi

Bez zvaničnih obaveštenja da SOCAR iz Azerbejdžana želi da kupi NIS


Mediji u Srbiji su u aprilu pisali o mogućnosti da azerbejdžanska državna naftna kompanija (SOKAR) preuzme većinski paket akcija NIS-a. Fotografija: Beograd, 9. februar 2018.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da "do sada nije bilo nikakvih zvaničnih obaveštenja" u vezi sa zainteresovanošću azerbejdžanske naftne kompanije o preuzimanju Naftne industrije Srbije (NIS).

"Promena vlasničke strukture se ne zahteva petim paketom sankcija Evropske unije (EU), ali se ne može u ovom trenutku reći da takvih zahteva neće biti u budućnosti", navodi ministarstvo.

Dodaju i da se "svakodnevno prati razvoj događaja i sagledavaju sve opcije za sigurno snabdevanje".

Nekadašnji državni naftni gigant NIS od 2008. godine je u većinskom vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom Njefta (Gazprom Neft).

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 13. aprila da ne bi isključila nijedan scenario kada je reč o NIS-u, pa ni taj da azerbejdžanska kompanija SOKAR (SOCAR) preuzme ruski deo u toj kompaniji.

Mediji u Srbiji su u aprilu pisali o mogućnosti da azerbejdžanska državna naftna kompanija (SOKAR) preuzme većinski paket akcija NIS-a.

Brnabić je navela da je Vlada Srbije u stalnoj komunikaciji sa partnerima iz Gasproma oko NIS-a, ali da ne očekuje da NIS i Gasprom budu uključeni u novi paket sankcija.

Ona je rekla i da je važno da je Srbija izuzeta od sankcija i da će nastaviti da dobija naftu iz Jadranskog naftovoda (JANAF). Najveći deo nafte do Srbije se doprema upravo naftovodom JANAF.

Naime, JANAF je prvobitno 29. marta saopštio da neće moći da realizuje transport nafte do NIS-a od 15. maja 2022. usled novog paketa sankcija EU usmerenih prema ruskim energetskim kompanijama zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Iz Evropske komisije su 4. aprila saopštili za RSE da traže rešenje koje će očuvati uvoz nafte u Srbiju, da bi 8. aprila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila da je Srbija izuzeta iz petog paketa sankcija EU prema Rusiji.

Evropska unija dogovorila je 8. aprila peti paket sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, uključujući mere zabrane uvoza uglja i zatvaranje luka EU za ruske brodove.

Ipak, sankcije predviđaju izuzeće za sve brodove koji prevoze, između ostalih, naftu i gas.

XS
SM
MD
LG