Dostupni linkovi

Zvaničnici Srbije poručuju da nema nestašica i da se neće menjati cene struje i gasa


Prodavnica u Beogradu, ilustrativna fotografija
Prodavnica u Beogradu, ilustrativna fotografija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je novinarima u Loznici da je ključno da Srbija ne učestvuje u ratu u Ukrajini, kao i da nema nestašica i da ima i goriva i žitarica.

On je dodao da je u vreme krize i poskupljanja na svetskim tržištima država preuzela deo tereta na sebe, da sačuva socijalni mir, tako što je obezbedila da se energenti i osnovne prehrambene namirnice ne prodaju po tržišnim cenama.

"Svega imamo, a nestašice su u glavama nekih ljudi. Kritikuju nas što čuvamo socijalni mir i nećemo gradjanima da naplaćujemo osam puta skuplju struju, koliko bi koštala po tržišnim cenama. Nafta bi bila skuplja 2,5 puta, a računi za gas veći osam do deset puta", rekao je Vučić.

Vučić je potvrdio i da će ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok 11. marta boraviti u Beogradu, te istakao da zvaničnike Srbije očekuju važni razgovori.

Zvaničnici Srbije su i ranije saopštili da Srbija nema problema sa nestašicama i da hrane i goriva ima dovoljno.

Ministarka rudarstva i energetika Zorana Mihajlović izjavila je 10. marta da Srbija ima dovoljno električne i toplotne energije, gasa i naftnih derivata i da se cene gasa i struje neće menjati.

"Ostaje na snazi Uredba o ograničenju visine cene derivata, ali će se usklađivati maloprodajna sa veleprodajnom cenom“, rekla je Mihajlović.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je 8. marta da je situacija sa snabdevanjem i isporukom energije i energenata u Srbiji stabilna i da nema nikakvih restrikcija niti ograničenja.

Vlada Srbije je 3. marta privremeno ograničila cenu gasa. Mera je, kako je saopšteno, doneta usled globalnog poremećaja na tržištu prirodnog gasa i naglog skoka cene ovog energenta u Evropi, a u cilju sigurnog snabdevanja.

XS
SM
MD
LG