Dostupni linkovi

Vlasti poručuju da je Srbija energetski i finansijski stabilna


Ministarstvo je saopštilo da su "na vreme obezbeđene dovoljne količine energenata u rezervama".
Ministarstvo je saopštilo da su "na vreme obezbeđene dovoljne količine energenata u rezervama".

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je situacija sa snabdevanjem i isporukom energije i energenata u Srbiji stabilna i da nema nikakvih restrikcija niti ograničenja.

"Što se tiče ograničenja cene naftnih derivata, sigurno će se menjati Uredba o ograničenju visine cena naftnih derivata. Zadržaće se određena ograničenja, ali ćemo pokušati da napravimo bolji balans između veleprodajne i maloprodaje cene", rekla je Mihajlović 8. marta odgovarajući na pitanja novinara na Kopaonik biznis forumu.

Mihalović je rekla i da se cena električne energije i gasa za domaćinstva neće menjati, bez obzira na rast cena energenata na berzama.

Vlada Srbije je 3. marta privremeno ograničila cenu gasa. Mera je, kako je saopšteno, doneta usled globalnog poremećaja na tržištu prirodnog gasa i naglog skoka cene ovog energenta u Evropi, a u cilju sigurnog snabdevanja.

Po podacima Agencije za energetiku, Srbija iz domaće proizvodnje podmiruje oko 13 odsto potreba za prirodnim gasom, dok ostatak uvozi iz Rusije.

Posle ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, sankcija Moskvi od strane Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država i odluke Nemačke da ne pokrene gasovod Severni tok 2, cena gasa u Evropi je 2. marta porasla 60 odsto i premašila 2.200 dolara za hiljadu kubnih metara.

'Ima dovoljno dinara i deviza'

Finansijski sistem u Srbiji je stabilan, ima dovoljno i dinara i deviza i nema potrebe da građani strahuju i stoje u redovima ispred banaka, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

"NBS zna šta radi i pojačano snabdeva banke stranom efektivom", rekla je Tabaković na konferenciji za novinare 8. marta.

Ona je apelovala da građani, ako postoje ograničenja u količini novca koja može da se zameni u menjačnicama, šalju mejlove sa dokazima koja banka ili menjačnica je u pitanju.

Po njenim rečima "nedopustvo je da neko u vreme pandemije, kampanje, rata u Ukrajini, unosi dodatni nemir među građane za koji nema razloga".

Menjačnice, kojih ima preko 2.000, su prema rečima Tabaković, otkupile 174,6 miliona evra u periodu od 24. februara do 6. marta, a prodale su gotovo identičnu količinu.

Tabaković je dodala da je osnovna poruka koju NBS želi da uputi građanima da nema mesta za strah ili stajanje u redovima jer "domaći finansijski sistem ima dovoljno sredstava".

XS
SM
MD
LG