Dostupni linkovi

Veber: Od razmene teritorija nema ništa, jer je Berlin protiv


Osvrćući se na otvoreno priznanje srpskog predsednika Aleksandra Vučića da se zalaže za razgraničenje sa kosovskim Albancima, sagovornici Radija Slobodna Evropa (RSE) ocenjuju da takva solucija neće proći ni u Briselu, ni među vodećim članicama Evropske unije (EU) i da bi ona zaustavila evrointegraciju Srbije.

Cela priča o razgraničenju za koje se Vučić zalaže nije nova, predsednik Srbije se u razgovorima iza zatvorenih vrata sa zvaničnicima najuticajnijih zapadnih zemalja za nju bori već godinu dana, ali od te sulude ideje, uprkos popuštanju Vašingtona, nema ništa, ona je osuđena na propast jer je Nemačka protiv podele i razgraničenja, pa bi zaustavila put Srbije u EU ako bi Beograd nastavio da radi na takvom planu, kaže za RSE Bodo Veber (Weber), viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina.

"Njemačka pozicija je čvrsta i uistinu nema smisla priča o podjeli, podjele neće biti. Njemačka cijeli dijalog Beograda sa Prištinom zasniva na perspektivi članstva Srbije u EU, kojeg nema bez Njemačke. Prema tome, cijela ta ideja je već od početka bila suluda i ostaje suluda", kategorično tvrdi Veber.

"Hoćemo jasne granice, a ne provizorijum kao što je danas u kome nam jedno piše, a sasvim drugo imamo na terenu", izjavio je Vučić. On je tako za Novosti obrazložio svoju izjavu o razgraničenju sa Kosovom o kojoj je govorio dva dana ranije u Šidu.

Vučić je rekao da ne želi da iznosi neke stvari i o čemu pregovara sa zvaničnicima Prištine, jer bi tako, kako je rekao, otvorio karte Srbije.

Moskva ostaje dosledna kada je u pitanju Kosovo, izjavila je u Beogradu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, ona je rekla da Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN "niko nije ukinuo" i da se Rusija zalaže za poštovanje međunarodnog prava.

Na pitanje hoće li Rusija imati problem sa promenom granica na Balkanu, povodom predloga o podeli Kosova i razgraničenju, Zaharova je rekla da je "to više pitanje za srpske državljane".

"Izvinite, možda nije u redu da se na pitanje odgovara pitanjem, ali mi se to čini logičnim: Da li ćete vi imati problema sa tim? To je pitanje za Srbiju i Srbe, a ne za Rusiju. Da li ćete vi, građani Srbije – to je pitanje za vas – imati sa tim problem", odgovorila je pitanjem Zaharova.

Zaharova: Da li ćete vi (Srbija) imati problema sa tim?
Zaharova: Da li ćete vi (Srbija) imati problema sa tim?

Predlog o razgraničenju odraz je želje za pronalaženjem kompromisnog rešenja za Kosovo i ne treba ga tumačiti kao slabost, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, nazivajući licemerima one koji se protive promeni granica.

"Kako nije sramota sve ove što govore o tome da nema promena granica?! Pa, oni su našu granicu srušili, nas su bombardovali da bi srušili granicu Srbije, a sad su se setili da nema više promena granice. Ma, slušajte: Otvorili ste Pandorinu kutiju, gotovo je, kraj, nema više o tome da se govori. Kako vas nije sramota, licemeri jedni?!", naglasio je Dačić na konferenciji za novinare s direktorkom Departmana za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marijom Zaharovom.

Kazao je da to važi i za Makedoniju, koja se sada, kada su njima zakucali na vrata, setila da nema promena granica

Veliki problem je u tome što se ne zna tačno šta pod razgraničenjem podrazumeva, komentariše politički komentator Boško Jakšić izjavu predsednika Srbije da se zalaže za razgraničenje sa kosovskim Albancima.

Takvo rešenje ne daje stabilnost na dugi rok, kaže Jakšić za RSE, podsećajući da je srpski šef diplomatije pre godinu dana lansirao ideju podele Kosova i razgraničenja, što je zapravo bio Vučićev probni balon, da bi Vučić sada i sam rekao da mu je to najomiljenije rešenje.

Jakšić ne veruje da bi se takvim rešenjem išta dobilo.

"To je pokušaj pravljenja etnički čistih teritorija, dakle, juga Srbije koji bi bio potpuno srpski i Kosova, koje bi trebalo da bude etnički čisto albansko. Međutim, šta će biti sa Srbima južno od Ibra? Oni ostaju bilo kakvom varijantom razgraničenja, podele ili korekcije granica prepušteni sebi", ukazuje Jakšić.

Jakšić: Pokušaj pravljenja etnički čistih teritorija
Jakšić: Pokušaj pravljenja etnički čistih teritorija

Vučić se zalaže za rešenje kojim će se izbeći rat u budućnosti, izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, a onima koji su za status kvo, u očekivanju nekakvih boljih vremena, poručio je da su prošla vremena kada je vreme radilo za Srbiju.

"Mi smo opciju čekanja proverili u poslednjih 19 godina. Mi 19 godina čekamo da nam neko drugi donese rešenje", kazao je Selaković.

'Popuštanje prvobitne američke pozicije'

Nekoliko dana pre nego što je rekao da se zalaže za razgraničenje, Vučić je na konferenciji za novinare poručio onima koji neće etničku granicu sa kosovskim Albancima, da se spreme da za 40 godina brane Vranje.

Znači li ovo da predsednik Srbije pod razgraničenjem podrazumeva razmenu juga Srbije, odnosno, Preševske doline, za sever Kosova?

Bošku Jakšiću takva pretpostavka izgleda logično.

"To bi bila ta razmena teritorija na neki način i onda samo fali još zid koji deli Izraelce i Palestince. Ne vidim u tome neko dugoročno rešenje", koji upozorava da bi takvo rešenje donelo i preseljavanje stanovništva.

Jakšić ocenjuje i da bi takvo rešenje bilo put kolizije sa Zapadom.

"I sa Evropskom unijom, i sa Amerikancima, a rekao bih i sa nekom zdravom političkom logikom jer nije teško pretpostaviti šta ta vrsta podela i razmena teritorija može da izazove u ovom regionu. Možda je simptomatično što je Dačić bio taj ko je promovisao ovu ideju jer ona može da odgovara samo Rusima jer je to neka vrsta rešenja koje sankcioniše Krim i Osetiju i Abhaziju", ocenjuje Boško Jakšić.

Osvrt na rusko-gruzijski razarajući rat
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

Upitan šta znači stav Stejt departmenta i američkih ambasada u Prištini i Beogradu da dve strane treba da predlože rešenje i da budu kreativne i fleksibilne, Bodo Veber kaže da je očigledno da je došlo do popuštanja prvobitne američke pozicije, iako nije jasno sa kog nivoa te poslednje poruke dolaze, ali da to neće ništa promeniti u nemačkoj poziciji.

"Nije objašnjeno šta ona znači, odakle je došla, je li došla iz Stejt departmenta ili sa nekog višeg nivoa, ali očigledno je tu došlo u zadnjih mjesec-dva do nekakvog slabljenja prethodne pozicije. To, međutim, ovdje ništa ne mijenja jer njemačka pozicija se neće mijenjati, prema tome – cijelo to, sad već jednogodišnje, lobiranje Beograda za nekakve varijante podjele, razmjene teritorija, jednostavno neće piti vodu jer Njemačka to neće podržati, pa samim tim nema ni ulaska Srbije u Evropsku uniju. Dakle, time je ta priča osuđena na propast. Čak i promenama pozicije Vašingtona tu se ništa ne menja", zaključuje nemački ekspert za Zapadni Balkan, Bodo Veber.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG