Dostupni linkovi

Bisljimi: Neće biti sastanka Kurtija i Vučića


Potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi (fotoarhiv)
Potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi (fotoarhiv)

Šef kosovske delegacije Besnik Bisljimi (Bislimi) je najavio da će se krajem oktobra ponovo sastati glavni pregovarači pa će se potom odlučivati ima li osnova za organizovanje sastanka na nivou lidera.

Kako su Bisljimi i šef delegacije Srbije za pregovore sa Kosovom Petar Petković potvrdili - bilo je pomaka u pregovorima koji se tiču nestalih osoba.

Prema riječima Bisljimija, strane su se složile da se članovima porodice predaju ostaci žrtava pronađenih na lokaciji Kiževak kao ostaci dvije osobe koje se nalaze u Prištini. On je naglasio da je želja srpske strane bila da se to ceremonijalno obavi.

"Za porodice je važno da prime ostatke, a ne da se obavi ceremonija. Oni [srpska strana] treba da se konsultuju sa Beogradom i saopšte da li se slažu sa našim prijedlogom da se ovo obavi bez ikakvih ceremonija", rekao je Bisljimi.

Šef kosovske delegacije je potvrdio da su se strane složile da dozvole pristup arhivama kako na Kosovu, tako i u Srbiji. Šef prištinske pregovaračke ekipe je naglasio da na Kosovu ne postoje arhive Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), već da postoje "državne arhive o OVK-u".

Predstavnik srpske delegacije Petar Petković je rekao da će porodice nestalih ostvariti svoje pravo da ukopaju svoje najmilije te da je ovo "civilizacijsko, a ne političko pitanje".

Petković je ocijenio da je predstavnik kosovske strane, kako je rekao "bježao od tema" koje se tiču Zajednice srpskih opština (ZSO), pravosuđu, energetici i slobodi kretanja, te da je to primijetila i evropska strana.

"Ali, to mene nije spriječilo da podrobno objasnim gdje Priština krši sporazume i koje su konsekvence tog kršenja", izjavio je Petković novinarima po okončanju sastanka.

Bisljimi je potvrdio da na sastanku nije učestvovao Veljko Odalović. Kosovska strana je u utorak (7. septembar) prilikom susreta sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Miroslavom Lajčakom najavila da neće učestvovati sastanku na kojem sudjeluje Odalović.

Na susretu su bili samo šefovi pregovaračkih timova i Miroslav Lajčak. Sa delegacijama su u Brisel došli i stručnjaci iz Beograda, odnosno Prištine ali isti nisu bili na sastanku.

Šef pregovaračkog tima Kosova je najavio da će se Kosovo ponašati prema tablicama vozila iz Srbije identično kako se bi se ponašala srpska strana. Naime, rok sporazuma o tablicama ističe 15. septembra, a prema riječima Bisljimija, interes da se produži rok više nema.

On je rekao da je srpska strana namjeravala da ovaj sporazum pretvori u trajan.

Sporazum o privremenim kosovskim tablicama je postignut prije deset godina, a prema tekstu, građani Kosova koji vozilima ulaze u Srbiju, moraju etiketom pokrivati državna obilježja Kosova na svojim tablicama.

"Od 15. septembra ovaj sporazum neće biti važeći i djelovat ćemo isto kako će djelovati srpska strana. Ako Beograd insistira na privremenim tablicama, isto ćemo i mi tražiti od njih", poručio je Bisljimi.

Građani Kosova su, međutim, bili primorani da na graničnim prijelazima sa Srbijom, uklone RKS tablice i koriste probne tablice Srbije. Sa druge strane, građani Srbije su u ovom periodu neometano ulazili na Kosovo sa tablicama Republike Srbije.

XS
SM
MD
LG