Dostupni linkovi

'Nema pritiska NATO na Srbiju'


Šef spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat učestovali su na konferenciji u Beogradu
Šef spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat učestovali su na konferenciji u Beogradu

Niko Srbiju ne pritiska da uđe u NATO, izjavio je Kajl Skat, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. U govoru na međunarodnoj konferenciji "Zapadna bezbednosna arhitektura i Srbija - izazovi i dileme", on je ponovio da Amerika i NATO prihvataju stav Srbije o vojnoj neutralnosti.

"Najveći pogrešni narativ koji svakodnevno čujemo u ovoj zemlji, koji vrišti iz tabloida, je da su Srbija i druge države ovog regiona izložene pritisku za priključenje NATO-u. Ništa ne može biti dalje od istine nego što je to. Srbija se ne opire nikakvom NATO pritisku sa ciljem da se pridruži ili sarađuje, zato što nema pritiska od strane NATO-a za učešće u bilo kojoj aktivnosti Alijanse", rekao je ambasador SAD Kajl Skat.

On je napomenuo da NATO ima politiku otvorenih vrata, ali da se radi o procesu koji se zasniva na želji države kandidata i uslovima koje bi trebalo da ispuni.

Iako uz politiku neutralnosti kao zemlja nečlanica Srbija ima najviši nivo saradnje sa Severnoatlantskom alijansom, zbog bombardovanja 1999. godine odnosi sa NATO su i dalje vrlo delikatni, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je naglasio da Srbija nema nameru da ulazi u vojne saveze ali i da je posebno značajna uloga KFOR-a na Kosovu.

"Znači, mnogo je komplikovanija situacija nego što sada ovde izgleda, da mi ovde dođemo, održimo konferenciju i kažemo, e... Ja znam šta je mislio sada ambasador kada je ovde govorio. Znači da mi sada treba da kažemo Rusija - Krim, sankcije Rusiji, negativan uticaj Rusije u regionu... A znate šta? Evo, kada ja budem mogao da okrenem Tilersona telefonom i da mu se izjadam za sve probleme koje imamo, i kada mi se on javi na telefon kao što to uradi Lavrov, ja sam spreman da povučem sve ovo što ovde govorim", naveo je srpski šef diplomatije.

Dačić je rekao da Srbija želi da bude deo međunarodne i regionalne bezbednosti, uz ostvarivanje članstva u Evropskoj uniji.

"Mislim da bez ovog regiona Evropska unija neće moći da garantuje mir i stabilnost u čitavoj Evropi. Zato je bolje da svi budemo deo tog procesa. Srbija nikada nije bila na strani nekoga ko krši međunarodno pravo, niti je priznavala posledice toga, jer ima svoje probleme. Mi se isto ponašamo prema svima", poručio je Dačić.

(Video: Srbija između NATO i Rusije, juni 2017)

Srbija između NATO i Rusije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Ambasador Kajl Skat ponovio je da Sjedinjene Američke Države podržavaju put Srbije ka Evropskoj uniji.

"Niko ne primorava Srbiju da se pridruži Evropkoj uniji, niti da usvoji evropske vrednosti. Građani Srbije priželjkuju ono što imaju građani EU. Jaku ekonomiju, vladavinu prava i demokratiju. Priželjukuju bojli život za sebe i svoju decu i prihvatili su da je članstvo u Evrpkoj uniji najbolji način za ostvarivanje ovih ciljeva", rekao je američki ambasador.

Na konferenciji je saopšteno da 670 pripadnika Vojske Srbije učestvuje u mirovnim misijama u svetu, da Srbija u borbi protiv samozvane "Islamske države" daje doprinos u neborbenim misijama, kao i da je podnela veliki teret tokom migrantske krize jer je preko njene teritorije u poslednje dve godine prošlo 1.300.000 migranata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG