Dostupni linkovi

Nešto više od utakmice


Policija privodi nasilnike na utakmici Crvene zvezde i Partizana, Beograd
Policija privodi nasilnike na utakmici Crvene zvezde i Partizana, Beograd

Problem nasilja na stadionima u Srbiji zahteva primenu sistemskih mera na svim nivoima, ocena je na kojoj insistiraju eksperti nakon nedavnih scena brutalnog huliganskog nasilja u Beogradu.

"Mi sada pričamo o 156. večitom derbiju. Jesmo li mi zaboravili dron na tom istom stadionu? Niko danas više ne priča o dronu i zastavi 'Velike Albanije'. Nije se to desilo pre 150 godina. Šta su tada naše bezbednosne službe uradile, kakav je epilog drona sa utakmice Srbija – Albanija? Epiloga nema. Epilog je nula. Ako je već država rešila da se obračuna sa ovim problemom, a to je zaista veliki problem srpskog društva, onda bi trebalo da radi na svakom svom nivou", rekao je Vlade Radulović, izvršni direktor Atlantskog saveta Srbije, tokom rasprave o bezbednosti održane u Beogradu.

Neredi na poslednjem fudbalskom derbiju na južnoj tribini stadiona Partizana u Beogradu, posle kojih je privedeno 26 osoba, među kojima i osam stranih državljana od kojih su šestorica iz Hrvatske, bili su, kako je najavljeno, povod za skup pod nazivom "Stanje bezbednosti u Srbiji 2017" u Medija centru u Beogradu.

Jelena Vukoičić, sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, rekla je da se na toj utakmici desilo nešto što se nije događalo ranije.

"Samim tim postoji dovoljan razlog za sumnju da iza ovoga stoji nešto više. Šta više, to će pokazati istraga. Ukoliko postoji neka politička pozadina čitavog događaja jako je važno da se ona ispita", rekla je Jelena Vukoičić.

Saradnik beogradskog Fakulteta političkih nauka Nikola Vujinović smatra da bi navijačko nasilje trebalo definisati kao problem u novoj strategiji nacionalne bezbednosti, kako bi kroz nju bila poboljšana komunikacija tužilaštva, policije i sportskih klubova.

"Ključno je da se nastavi ono što sada pokušava da se uradi, jednoobraznost u postupanju. Dakle, bez obzira da li se to dešava u Babušnici, Svilajncu, Šapcu ili Beogradu, da se isto reaguje, da se ne reaguje samo na večitom derbiju i velikim utakmicama, već u celini", naveo je Vujinović.

Učesnici panela ocenili su da postoji napredak u tom smeru, ali da je potreban veći angažman čitavog društva da bi se stalo na put huliganskim izgredima.

Zastava "Velike Albanije" prikačena na dron
Zastava "Velike Albanije" prikačena na dron

Vladimir Džigurski, potpredsednik Strukovnog udruženja policije, naveo je da je policija preduzela niz uspešnih mera kako bi se sprečilo huligansko nasilje.

"Policija je samo jedan segment u lancu represivnog sistema. Policija, i ako liši slobode, dovede izgrednika ili ga privede, postavlja se pitanje ishoda tih postupaka. Nažalost, to nije u našoj moći", rekao je Džigurski.

Neophodan je, smatra Vlade Radulović, efikasniji rad pravosuđa.

"Mi ovde kažemo, postoje ljudi koji imaju krivične dosijee i po stotinu raznih dela. Ali gde su oni? Neki od njih su i dalje na tim istim tribinama. I šta sistem radi protiv njih? Ne radi ništa ili bar pokušava da radi, ali je nesposoban da uradi", rekao je Radulović.

Prevencija, veća odgovornost medija i izgradnja sistema vrednosti su elementi koje su govornici naveli kao neke od važnih za borbu protiv navijačkog nasilja.

Nikola Vujinović zaključio je da i sportski klubovi moraju dati veći doprinos.

"Imajući u vidu zakonska rešenja da policija do određene mere može da čuva bezbednost na sportskim borilištima, a da je ostalo u klupskoj ingerenciji, trebalo bi učiniti napor prema klubovima da nateraju redare da rade svoj posao", reči su Vujinovića.

Učesnici panela ocenili su da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, da u prilog tome govori statistika da je manji broj krivičnih dela nego ranije, kao i da je povećan broj otkrivenih krivičnih dela.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG