Dostupni linkovi

Policija tvrdi da nema odstupanja u broju prijava prebivališta uoči izbora u Srbiji


Kontroli u Beogradu na izborima u junu 2020. godine, ilustracija.
Kontroli u Beogradu na izborima u junu 2020. godine, ilustracija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je u ponedeljak 7. februara, usred optužbi pojedinih nevladinih organizacija da građani iz Bosne i Hercegovine (BiH) prijavljuju adresu u Srbiji uoči izbora, da u broju promena prebivališta u Beogradu nema velikih odstupanja u odnosu na prethodne godine.

“Statistika pokazuje da broj prijava prebivališta u Beogradu raste svake godine. Ukupan broj prijava prebivališta od 1. februara 2021. do 1. februara 2022. iznosi 107.956 lica. U istom periodu 2019/2020 bilo je 102.923, a 2018/2019 godine 100.214 prijava prebivališta lica iste starosne strukture", naveli su u saopštenju MUP-a Srbije.

Istakli su da to znači da se u Beogradu, u svim opštinama, prijavilo 5.033 osoba više u odnosu na 2019/2020 i da oni ne mogu da utiču na rezultate predstojećih izbora, jer čine oko 0,3 odsto ukupnog biračkog tela u glavnom gradu Srbije.

Ranije je Nevladin Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) zaražio od državnih organa da razjasne tvrdnje o organizovanom dodeljivanju državljanstva i prebivališta većem broju građana iz BiH, kako bi mogli da glasaju na predstojećim izborima, koji su u Srbiji najavljeni za 3. april.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, migratorna kretanja u Beogradu su uobičajena i “nema ni značajnog ni neuobičajenog povećanja brojeva prijava prebivališta u glavom gradu koja bi na bilo koji način mogla da utiču na rezultate predstojećeg izbornog procesa”.

“Ističemo da se najmanji broj novih prijava prebivališta odnosio na ljude koji su se u Beograd doselili iz ostalih delova Srbije, 15.660 ljudi. U istom periodu 2019/2020 bilo je 18.463, a 2018/2019 godine 17.506 prijava prebivališta iz čega se jasno vidi da se poslednjih godinu dana broj ljudi koji gravitiraju iz ostatka Srbije ka Beogradu ne razlikuje mnogo u odnosu na prethodne godine, čak je i neznatno smanjen", stoji u saopštenju MUP-a.

Naveli su da to govori da je "neosnovana teza na kojoj opozicija širi svoje laži o navodnom prekrajanju izborne volje veštačkim naseljavanjem".

Iz posmatračke misije Nevladin Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pozvali su ranije MUP i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da razjasne tvrdnje o organizovanom dodeljivanju državljanstva i prebivališta većem broju građana iz BIH, kako bi mogli da glasaju na predstojećim izborima.

Kako se navodi u saopštenju orgnizacije CRTA, sumnje su se u javnosti javile nakon što su na društvenim mrežama objavljena dva snimka koji, navodno, pokazuju manipulacije glasačima iz jednog od entiteta u BiH.

XS
SM
MD
LG