Dostupni linkovi

Anastasijević: Nisu 'jataci' štitili Mladića nego država Srbija


Grafit sa likom Ratka Mladića, Beograd
Grafit sa likom Ratka Mladića, Beograd

Apelacioni sud u Beogradu je nakon 11 godina od pokretanja krivičnog postupka pravosnažno oslobodio devetoro osoba optuženih za pomaganje i skrivanje haškog optuženika, generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, od 2002. do 2006. godine tokom potrage za njim.

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Marko Lugonja osuđen je na uslovnu kaznu zatvora od šest meseci sa rokom provere od godinu dana. Ostali su oslobođeni zbog nedostatka dokaza dok je Lugonja priznao delo.

Celo to suđenje je bilo farsa i sredstvo da se izbegne odgovornost državnih organa, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) novinar Dejan Anastasijević.

"Nisu neki Lugonja i neki Mladićevi rođaci njega štitili od hapšenja i izručenja nego srpska država uz pomoć svih svojih institucija a celo suđenje je montirano tako da se na njih svali krivica", ocenjuje Anastasijević.

On smatra da tim ljudima nije ni trebalo da bude suđeno a da bi "Srbija trebalo da prihvati odgovornost ne samo za skrivanje Mladića nego i za dobar deo onog što je on radio".

Apelacioni sud je preinačio drugu prvostepenu presudu kojom je u maju prošle godine zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja bila odbijena optužba protiv svih okrivljenih.

"Preinačena je prvostepena presuda i od optužbe su oslobođeni Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović, Predrag Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Tatjana Vasković Janjušević, Bojan Vasković i Blagoje Govedarica", objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Ovaj sud je obrazložio "da tokom postupka javni tužilac nije ponudio dovoljno jasne i uverljive dokaze kojima bi potkrepio svoju optužbu".

Zgrada Apelacionog suda, Beograd
Zgrada Apelacionog suda, Beograd

Marko Lugonja je proglašen krivim jer je u "septembru 2002. godine u Beogradu krio Ratka Mladića u svom stanu iako je znao da se Mladić nalazi na optužnici tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju zbog izvršenja 15 krivičnih dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava", stoji u obrazloženju Apelacionog suda.

Kako se navodi, Lugonja je jedini priznao da je na pet - šest dana Mladića primio u stan uprkos tome što je znao da postoje optužnica i poternica za njim "jer je bio njegov komandant".

Ostali optuženi, koji su sada oslobođeni, teretili su se da su u različitim vremenskim periodima od 2002. do 2006. godine pomagali Ratku Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali za optužnicu protiv njega, kao i za naloge za hapšenje i izručenje.

Svi, osim osuđenog Lugonje, sada imaju pravo da od države traže naknadu za neosnovan boravak u pritvoru.

Vojni pilot u penziji Stanko Ristić proveo je u pritvoru 15 i po meseci, a ostali od tri do osam meseci.

Okružni sud u Beogradu izdao je poternicu za Ratkom Mladićem u maju 2002. godine.

Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine a isporučen Haškom tribunalu 31. maja gde čeka prvostepenu presudu.

Optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG