Dostupni linkovi

Blokada puta kod Valjeva zbog istraživanja litijuma


Blokada puta u blizini Valjeva, 27. april, 2022.
Blokada puta u blizini Valjeva, 27. april, 2022.

Meštani sela Lukavac u blizini Valjeva blokirali su 27. aprila pristup kompaniji Euro litijum, koja je prethodnog dana tu započela geološka istraživanja litijuma i bora.

Građani su automobilima i svojim telima blokirali prilazni put u nadi da će sprečiti bagere Euro litijuma da nastave radove na pojedinim lokacijama u tom mestu na jugozapadu Srbije. Prisutna je bila i policija, ali incidenata nije bilo.

Kako je preneo portal N1, dve nove parcele na kojima su počela istraživanja litijuma i bora posle zimske pauze nalaze se nekoliko stotina metara jedna od druge.

Informaciju da se u Valjevu dešava blokada puta na svom Tviter nalogu podelio je i Savo Manojlović iz Udruženja Kreni-Promeni, koji je napisao da "ukoliko vlast želi da se smire tenzije, jedini način je usvajanje narodne inicijative o zabrani iskopavanja bora i litijuma. U suprotnom mira biti neće", naveo je Manojlović na Tviteru.

Prema rečima Gordane Jelisavčić, iz Udruženja "Marš sa Kolubare", kompanija Euro Litijum zakupila je više parcela u okolini sela Lukavac, a blokada je organizovana kako bi se kompanija sprečila da vrši istraživanja, koja su, kako je za RSE rekla, veoma štetna po životnu sredinu i zemljište.

"Mnogo nam je teško, treba nam podrška. Čini mi se da meštani nisu svesni šta se dešava, sa meštanima se manipuliše. Ja u susednom selu imam vikendicu, imanje, i bojim se da ću morati da se selim, a nemam gde. Gde ću ja", rekla je Jelisavčić.

Prema njenim rečima, kompanija Euro Litijum ima dozvolu za rad na tom području do 13. juna, ali meštani i ekološka udruženja sumnjaju da li su pomenute parcele preinačene iz poljoprivrednih u građevinsko zemljište.

Radio Slobodna Evropa uputilo je kanadskoj kompaniji Euro litijum pitanja da li imaju potrebne dozvole za započeta istraživanja i za koliko tačno parcela, ali do objavljivanja vesti odgovor nije stigao.

Protivljenje eksploatacije litijuma i bora u Srbiji traje više od pola godine, a održano je više masovnih protesta i blokada saobraćajnica građana i aktivista ekoloških organizacija koji se protive projektima rudarenja litijuma i bora u Srbiji.

Oni smatraju, kako su organizatori protesta više puta naveli, da se njima drastično ugrožava životna sredina.

Neke od najvećih primedbi ekoloških aktivista, upućene su projektu Jadar kod Loznice britansko-australijske kompanije Rio Tinto, koja je saopštila da radi u skladu sa zakonima i najvišim profesionalnim standardima.

Pod pritiskom javnosti Vlada Srbije saopštila je 20. januara da prekida saradnju sa kompanijom Rio Tinto, čija ćerka firma je nosilac projekta eksploatacije litijuma Jadar.

Ekološki aktivisti smatraju da uredba Vlade o ukidanju dozvola Rio Tintu nije doneta na pravno valjan način, zbog čega strahuju da će se posle izbora ta kompanija vratiti i zahtevaju trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

XS
SM
MD
LG