Dostupni linkovi

Ministar odbrane Srbije: Završavamo raspoređivanje jedinica, nadamo se političkom rešenju


Miloš Vučević na fotografiji sa pripadnicima Vojske Srbije u blizini granice sa Kosovom, decembar 2022.
Miloš Vučević na fotografiji sa pripadnicima Vojske Srbije u blizini granice sa Kosovom, decembar 2022.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da će se do 14 časova u ponedeljak, 29. maja, završiti potpuno raspoređivanje jedinica Vojske Srbije u skladu sa naređenjem predsednika Aleksandra Vučića o podizanju borbene gotovosti.

Na severu Kosova su se u ponedeljak lokalni Srbi iz većinski srpskih opština ponovo okupili da se suprotstave novim gradonačelnicima albanske nacionalnosti, izabranim na lokalnim izborima 23. aprila.

Prethodno je, 26. maja, usred povećanih tenzija na severu Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen.

"Jedinice Vojske Srbije će biti pripremljene da izvrše svaku naredbu, u nadi da će se naći političko rešenje", naveo je Vučević.

Ministar odbrane Srbije je dodao da je borbena gotovost Vojske Srbije podignuta da bi se znalo da postoje crvene linije.

"Da ne bismo na Jarinju i Brnjaku ili Merdarima čekali Srbe sa ćebadima, vodom i sendvičima, već da oni koji treba da znaju – znaju da postoje crvene linije", poručio je Vučević.

Srbi se okupljaju ispred zgrade opštine u Leposaviću
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Prema njegovim rečima načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović je u ponedeljak ujutru razgovarao telefonom sa komandantom Kfora Anđelom Mikeleom Ristučijem.

Ristuči je u tom razgovoru, kako je preneo Vučević, rekao da će Kfor obezbediti mir i da neće dozvoliti sukob kosovske policije sa građanima srpske nacionalnosti.

On je ocenio da KFOR štiti kosovsku policiju i gradonačelnike opština, koje je nazvao "uzurpatorima demokratije", od stanovnika kojima bi trebalo da budu gradonačelnici.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je reakcija KFOR-a zakasnila.

"Trebalo je da budu tamo u petak kako su danas. Njihov mandat je da štite mir i stabilnost i ljude. Oni danas ne štite ljude i institucije. Oni su tamo da štite uzurpatore", rekla je Brnabić.

Kosovska policija asistirala je albanskim načelnicima opština na severu Kosova - Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, gdje većinu stanovništva čine Srbi, da uđu u svoje opštinske prostorije 26. maja.

Uz suzavac, gradonačelnici ušli u kancelarije na severu Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Međunarodna zajednica osudila je odluku Vlade Kosova da načelnici nasilno uđu u opštinske zgrade i pozvala vlasti na suzdržanost.

NATO je također pozvao institucije Kosova da hitno deeskaliraju situaciju na severu.

XS
SM
MD
LG